Zdrowa i wspaniała

Placek z owocami na zsiadłym mleku

Pyszne letnie ciasto, bardzo aromatyczne, na zdjęciu w wersji z truskawkami, ale rewelacyjnie smakuje również z borówkami, śliwkami, brzoskwiniami czy porzeczkami. Zsiadłe mleko robię sama, bo jest to  bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki.

Potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml masła klarowanego
  • 200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia
  • truskawki

Przygotowanie:

  • Jajka ubić razem z cukrem i wanilią.
  • Zsiadłe mleko wymieszać z rozpuszczonym tłuszczem, dodać ubite jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wylać do foremki, powciskać w ciasto truskawki. Piec 40 minut w 180 C.
Placek na zsiadłym mleku z truskawkami i czerwoną porzeczką
Placek na zsiadłym mleku ze śliwką i czarną porzeczką



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked