Babka migdałowa

Szybka i do tego bardzo łatwa babka migdałowa …Pyszna i wilgotna w smaku, możemy ją wykonać z mielonych migdałów np. po zrobieniu mleka, lub po prostu z mąki migdałowej. Fajna alternatywa na ciasto bez glutenu 🙂

Babka migdałowa

Potrzebujemy:

  • 3 Jajka
  • 3 łyżki erytrolu lub cukru kokosowego
  • 200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny (około pół łyżeczki)
  • 30 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Foremkę dobrze smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym, obsypujemy zmielonymi płatkami owsianymi.
  • Do miksera wbijamy jaja, dodajemy słodzik, ubijamy na krem.
  • Jajeczny krem przelewamy do miski, dodajemy migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olej kokosowy, mieszamy, przekładamy do foremki.
  • Pieczemy 180 C przez około 35 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked