Smoothie banan, awokado, natka pietruszki, jabłko , sok z limonki.

Smoothie odżywczy gęsty 🍹 Koktajl dla małych i dużych😋

Potrzebujemy :

  • 1-2 banany 🍌
  • 0,5 miękkiego awokado 🥑
  • Kilka gałązek natki pietruszki lub szpinak, albo po trochę jednego i drugiego.
  • Jabłko 🍏
  • Sok z limonki (2 łyżki) lub kwaśne jabłko 🍏
  • Woda (ilość według gustu, w zależności od tego jak chcemy mieć gęste)

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
  • Możemy podawać w formie deseru, należy wtedy zrobić gęste smufi a na wierzch dodać świeże maliny lub borówki. 😋

Krótko o ich wspaniałości…

Awokado

  • Awokado w 100 g ma 160 kcal, czyli cały owoc około 440 kcal — Nazywane jest masłem Bogów.
  • Witaminy: C, A, E, K, B1 (tiamina) , B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (Kwas foliowy).
  • Minerały: Wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor.
  • Kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, i w dużej ilości jednonienasycone, posiada też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Awokado jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom ( C, A, E, K)
  • Bogactwo witamin z grupy B broni i reguluje cały organizm, a w szczególności ważny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
  • Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o wzrok.
  • Utrzymuje w dobrym poziomie nasz cholesterol HDL, a występujący w jednonienasyconych tłuszczach Beta-sitosterol pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Ponadto tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne !
  • Chroni przed  chorobami układu krązenia, obniża ciśnienie krwi.
  • Wspomaga pracę serca
  • Źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
  • Awokado TO jedne z najlepszych tłuszczy !!!

Banany

  • Banany w 100 g to około 90 kcal
  • Pyszny owoc dość kaloryczny, daje nam dużo energii, pobudza nasz organizm bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
  • Witaminy: C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
  • Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
  • Owoce są bogatym źródłem potasu (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. 
  • Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
  • Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
  • Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.

Natka pietruszki: Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest 178 mg! 

  • Bogate źródło żelaza i kwasu foliowego już 100 g natki jest 5 g żelaza, a dzięki obecności witaminy C i kwasu foliowego jest ono dobrze przyswajalne.
  • Zawiera antyoksydanty, flawonoidy, chronią przed zachorowaniem na nowotwór.
  • Pietruszka poprawia i reguluje trawienie, przyswajanie pokarmów, niweluje wzdęcia, 
  • zapobiega infekcjom m.in. układu moczowego; pomaga w stanach zapalnych nerek i pęcherza, odkaża drogi moczowe, 
  • Dzięki dużej dawce witaminy C dba o naszą odporność. 
  • Źródło  prowitaminy A B-karoten, idealnie wpływa na stan skóry i wzrok. 
  • Natkę możemy żuć w buzi zamiast gumy orbit, odświeży nam oddech,
  • łagodzi kaszel, również astmatyczny. 
  • Ma działanie moczopędne bez problemu radzi sobie z nadmiarem wody w organizmie, 
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. 
  • reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii.
  • Ma właściwości antyseptyczne (niszczą drobnoustroje, hamują ich namnażanie).

Szpinak 

  • Szpinak w 100 g to 23 kcal.
  • Witaminy: C, A, K, witaminy z grupy B( B6, B9) 
  • Minerały: żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, selen.
  • Zawartość kwasu foliowego wpływa na układ nerwowy (chroni płód)
  • Witamina k dba o serce, krzepliwość krwi.
  • Występujące w szpinaku witaminy są przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki.
  • Magnez wykazuje właściwości uspokajające, zwalcza stres, a nawet bóle głowy. Magnez działając z potasem, reguluje pracę serca.
  • Bogactwo żelaza zapobiega anemii.
  • Potas obniża ciśnienie.
  • Cynk i selen rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy.

🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑🥑




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked