Propozycje na obiad

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Klasyka na świąteczny stół, ale nie tylko 🙂

Najważniejsze w tej potrawie są składniki, to dzięki nim potrawa zalicza się do zdrowych lub mało zdrowych posiłków. Na pierwszym miejscu jest oczywiście mąka, najlepiej ze sprawdzonego polskiego gospodarstwa (ekologiczna),  kiszona kapusta (niekwaszona), zdrowa pieczarka (nie z marketu!) i jajeczka od szczęśliwych kurek, karmionych naturalnie (bez sztucznych pasz) i wtedy, tak….możemy spożywać bez wyrzutów sumienia 🙂

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 600 g pieczarki świeżej
  • Olej rzepakowy czysty – ekologiczny z upraw bez oprysków chemicznych ‼️
  • 2 cebule 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Pieczarki myjemy, oczyszczamy kroimy drobno.
  • Na patelnie dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wsypujemy pieczarkę, dusimy do odparowania wody, na koniec dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, podsmażamy na rumiano.
  • Kapustę kroimy, dodajemy do cebuli, podlewamy wodą i dusimy około 5-10 minut.
  • Kapustę przekładamy do miksera, dodajemy zrobioną wcześniej pieczarkę, dwie łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, lekko miksujemy razem, aby farsz połączył dobrze smaki i był wygodniejszy do lepienia.
  • Składniki na ciasto wkładamy do miksera i wyrabiamy ciasto lub samodzielnie robimy to w misce.
  • Ciasto rozwałkować, wykroić kółka na pierogi, nakładać farsz i zlepiać.
  • Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 

CIASTO IDEALNE RÓWNIEŻ NA INNE PYSZNE PIEROGI …

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.