Pieczona kaczka

Rewelacyjna prosta marynata, dzięki której mięso kaczki nabiera kruchości i delikatności. Idealna na obiad lub jako wędlina na kanapkę.

Potrzebujemy:

  • kaczka cała lub pierś kacza 

Marynata:

  • na 1 litr wody:
  • czosnek 3 ząbki
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt. ziela angielskie
  • 5 szt. czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagotowujemy, studzimy, zalewamy marynatą kaczkę, tak aby była cała zanurzona (w razie konieczności możemy dodać trochę wody), zostawiamy mięso w marynacie na całą noc, w lodówce. Rano wyciągamy kaczkę z marynaty i przyprawiamy:

  • suszonym czosnkiem
  • papryką wędzoną
  • solą. 
  • majerankiem

Układamy mięso w brytfance, na kawałku mięsa kładziemy pół łyżeczki smalcu, przykrywamy pokrywą z brytfanki, pieczemy w 200 C, czas uzależniony jest od wielkości mięsa, zazwyczaj robię pierś kaczą i piekę ją około godziny, jeśli jest to cała kaczka, przedłużamy czas do 2 godzin.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked