Sałatka warzywna carry

W zimie nie mamy dostępu do świeżych chrupiących warzyw, dlatego warto zrobić kilka słoiczków prostej sałatki warzywnej, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Zalewa wykonana jest na zdrowych składnikach, modzie i occie jabłkowym, to bardzo ważne, aby sałatka była zdrowa a nie szkodliwa!

Sałatka warzywna carry

Potrzebujemy:

  • Kapusta biała (około pół główki)
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 ogórki zielone
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie jeśli lubicie sałatki na ostro dodajcie plasterek chilli

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 0,5 l octu jabłkowego
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka carry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1-1,5 łyżka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Kapustę białą drobno szatkujemy, dodajemy startą w plastry marchewkę, ogórek zielony, cebulę w piórka, wyciśnięty z praski czosnek, wszystkie składniki sałatki mieszamy.
  • Do garnka wlewamy wodę, ocet jabłkowy, miód, carry, kurkumę, sól, zalewę zagotowujemy.
  • Gotową zalewą zalewamy wszystkie warzywa, zostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na następny dzień. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików, uciskając warzywa, na koniec dolać zalewy, zakręcić słoik, za pasteryzować.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 15 minut (od momentu zagotowania).




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked