Zupa warzywna z lanymi kluskami

Zupa warzywna z lanymi (lub kładzionymi) kluskami, zapamiętana z dzieciństwa 🙂 Później często smakowana u teścia, aczkolwiek w trochę tłustszej wersji, bo do zupy mój teść, dodaje jeszcze podsmażony boczek. Ja jednak zostałam na tej wersji z dzieciństwa, która jest robiona na wywarze drobiowym. Jest delikatniejsza i na pewno nie tuczy tak jak w wersji boczkiem :), Lecz jeśli się tym nie przejmujesz, koniecznie wypróbuj:)

Zupa zrobiona z warzyw z ogródka ekologicznego (bez nawozów chemicznych), na drobiu bez hormonów i antybiotyków i kluseczek z mąki zrobionej ze zboża bez oprysków randapem, jest zdrowym bardzo sytym posiłkiem.

Zupa warzywna z lanymi (kładzionymi) kluskami

Potrzebujemy

  • Kawałek kury z chowu ekologicznego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Około 1.5-2 wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeży koperek
  • Przyprawy: lubczyk, sól kłodawska, pieprz.
  • Kluski lane: 2 łyżki mąki orkiszowej ekologiczne, 1 jajko wiejskie.

Przygotowanie:

  • Do garnka włóż wypłukaną część kury, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, gotuj około 15 minut.
  • Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę warzywa, dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut.
  • W miseczce połącz jajko z mąką( konsystencja gęstej śmietany), i mocząc małą łyżeczkę w gorącej zupie, kładziemy małe kluseczki na zupie.
  • Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy czosnek, dosmaczamy, posypujemy świeżym koperkiem.
  • Mięso z kury możemy rozdrobnić i dodać do zupy lub wykorzystać do zrobienia mini pasztetu na kanapkę lub kotletów z pieczarkami




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked