Gofry/na słodko

Gofry, kto ich nie lubi, chyba każdy ma słabość 😋, Aby były zdrowe, musimy spełnić jeden najważniejszy warunek!


➡️ Składniki użyte do przygotowania muszą pochodzić ze zdrowego źródła! Tam, gdzie nie ma chemii, gdzie surowiec nie ma styczności z pestycydami, opryskami itp. Bo to wszystko potem podajemy w naszym posiłku!


➡️, A więc
Mąka — tylko z gospodarstwa ekologicznego (bez zastosowania oprysków chemicznych‼️)
Jajka 🥚 od szczęśliwych kurek żywionych naturalnie bez sztucznych, gotowych pasz.
Mleko, jeśli nie masz możliwości kupić bezpośrednio od rolnika, użyj roślinnego! Jest bezpieczniejszą alternatywą niż te sklepowe. Większość problemów zdrowotnych bierze się właśnie przez spożywanie nabiału, który niestety naszpikowany jest cukrem, konserwantami, hormonami i antybiotykami.

Gofry orkiszowe


Potrzebujemy :

  • 300 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego – jak zrobić mleko roślinne? zerknij TU lub mleko wiejskie niepasteryzowane od gospodarza.
  • 3 jajka wiejskie
  • 50 ml masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego🍯 – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego bez fosforanów
  • Szczypta soli kłodawskiej
  • Olej kokosowy do smarowania gofrownicy.


Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do miski.
  • Do miksera po białkach wlewamy mleko, dodajemy mąkę, żółtka, masło klarowane, miód, proszek do pieczenia, sól, miksujemy, przekładamy do białka i delikatnie mieszamy.
  • Z gotowej masy od razu robimy gofry, po wcześniejszym rozgrzaniu i natłuszczeniu gofrownicy.
  • Oczywiście podajemy co nam w duszy gra, u nas zawsze z dżemem ze swojej spiżarni (bez cukru) i oczywiście ze świeżymi owocami 🙂

Gofry bezglutenowe

Potrzebujemy:

  • 100 g mąki kukurydzianej ( lub gryczana)
  • 100 g mąki ryżowej – jak nie mam mąki ryżowej dodaję kokosową i też wychodzą 🙂
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • około 300 ml mleka roślinnego – jak zrobić mleko roślinne? zerknij TU
  • Woda – opcjonalnie jeśli ciasto jest za gęste

Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do miski.
  • Do miksera po białkach wlewamy mleko, dodajemy mąkę, żółtka, masło klarowane, proszek do pieczenia, sól, miksujemy, przekładamy do białka i delikatnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, ale jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.
  • Z gotowej masy od razu robimy gofry, nakładając gęstą masę dużą łyżka, po wcześniejszym rozgrzaniu i natłuszczeniu gofrownicy.
  • Oczywiście podajemy co nam w duszy gra, u nas zawsze z dżemem ze swojej spiżarni (bez cukru) lub ze świeżymi owocami 🙂

Gofry orkiszowe na zsiadłym mleku (lub kefirze) bez jajek

Potrzebujemy:

  • 500 ml zsiadłego mleka lub kefiru
  • 100 ml wody
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu.
  • wanilia

Przygotowanie:

Do miski lub miksera wlewamy kefir, wodę, mąkę, proszek, cukier kokosowy, wanilię dokładnie mieszamy na gładką gęstą masę. Gotowe ciasto wlewamy do gorącej, natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked