Koktajl szpinak, banan, kiwi, awokado

Zielony koktajl na zdrowie… Koktajl szpinak, banan, kiwi, awokado, fajna przekąska, kolacja lub początek dnia…

Koktajl szpinak, banan, kiwi, awokado

Potrzebujemy:

  • 1 banan (dojrzały)
  • Pół kiwi
  • kilka kawałków awokado
  • garść szpinaku
  • odrobina miodu – opcjonalnie
  • mleko owsiane około 1 szklanki (ilość według gustu)
  • Opcjonalnie dla zdrowotności – szczypta zmielonej pestki awokado 🙂

Przygotowanie:

Do kielicha miksującego wkładamy składniki, miksujemy do gładkiej konsystencji.

Zapraszam również na inne koktajle ze szpinakiem w roli głównej 🙂

Dlaczego warto sięgać po szpinak ?

Szpinak jest cudownym warzywem zawierającym bombę witaminową: 

  • A (beta-karoten (zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie).
  • (dba, aby nasze kości były mocne, a zęby zdrowe, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu oraz odpowiada za gospodarkę tymi minerałami).
  • E (witaminy młodości i płodności)
  • (wzmacnia organizm, ułatwia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej).
  • K(odpowiada za właściwą krzepliwość krwi, wpływa na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości).
  • Witaminy z grupy B:B1(czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia),
  • B2(ryboflawina – niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu)
  • B3(PP – niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych)
  • B5 (Kwas pantotenowy, reguluje białka i tłuszcze w organizmie)
  • B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca)
  • B9 (kwas foliowy- niezbędny do syntezy DNA)
  • Składników mineralnych: wapnia (odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni a w tym skurcze najważniejszego z mięśni, czyli mięśnia sercowego.
  • Magnez (wspomaga pracę mózgu, hamuje skutki stresu, napięcia nerwowego),
  • Fosforu (jest odpowiedzialny za mineralizacje kości i stawów, jest także niezbędny do budowy tkanek miękkich),
  • Żelaza (składnik hemoglobiny, jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych, wpływa na poziom cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie, wzmacnia cały organizm),
  • Miedz (Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki) potas (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu, obniża ciśnienie krwi, przyczynia się do wydalania z organizmu nadmiaru sodu oraz poprawia kondycję naczyń krwionośnych),
  •  Jod (niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, podstawowym składnikiem hormonów tarczycy, czyli tyroksyny i trójjodotyroniny)
  • Cynk (wchodzi w skład ok. 80 enzymów, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów)
  •  Mangan (jest odpowiedzialny za utrzymywanie kości i mięśni w dobrym stanie, wpływa na poziom libido i sprawność seksualną)
  • Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową żołądka, a także wypłukuje toksyny z jelita grubego.
  • Bogaty w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega się wielu chorobom, a ponadto spowalnia procesy starzenia całego organizmu.
  • Źródło zeaksantyny oraz luteiny (barwniki występujące naturalnie w produktach roślinnych) Oba te związki wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowia oczu, a konkretnie plamki żółtej.
  • Źródło błonnika– reguluje pracę jelit oraz pomaga razem z kałem wydalać tłuszcz, co skutkuje zmniejszeniem poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Uwaga w szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który nie wpływa pozytywnie dla naszego organizmu, utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Jest na to sposób, należy spożywać szpinak z produktami bogatymi w witaminę C, mogą to być na przykład pomarańcze, grejpfruty. Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku około 3 minut.
  • Zaskakujące jest to, że gotowanie szpinaku zwiększa wartości odżywcze. Poprzez gotowanie szpinak dostarcza dwa razy tyle składników mineralnych, ile świeży. A dzieje się tak dlatego, że organizm nie może całkowicie wykorzystać składników odżywczych z surowego warzywa.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked