Ciasto czekoladowe z cukinią

Gryczane ciasto czekoladowe z cukinią, to świetna propozycja dla kogoś kto unika lub nie może jeść glutenu. Pyszne ciacho idealne do kawki lub na popołudniową przekąskę do herbatki 🙂

Ciasto czekoladowe z cukinią

Potrzebujemy :

  • 150 g startej cukinii
  • 3 łyżki marmolady
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki gryczanej (z kaszy ekologicznej)
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • 3 łyżki kakao prawdziwego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa ekologiczna)
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli kłodawskiej


Przygotowanie:

  • Jajka roztrzepujemy, dodajemy marmoladę, ocet jabłkowy, miód, olej kokosowy, odciśniętą z soku cukinię, mieszamy.
  • Do miseczki wsypujemy mąkę gryczaną, babkę jajowatą, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, mieszamy składniki.
  • Do cukinii dodajemy mąkę z przyprawami, mieszamy, przekładamy do małej foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, ja dodatkowo posypuje wierzch nasionami konopi, ale nie jest to konieczne.
  • Pieczemy 180 C przez 40 min.
  • Ciasto możemy polać gorzką czekoladą.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked