Pierś kurczaka z cebulą, jabłkiem i papryką.

Szybki pożywny, zdrowy i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny.

Potrzebujemy:

  • Pierś kurczaka (ilość według gustu)
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 papryka
  • 150 – 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca (lub zwykła śmietanka słodka, jeżeli macie taką prawdziwą, wiejską, nie z utrwalaczami)
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • lubczyk
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w cienkie piórka, jabłka ścieramy na dużych oczkach, paprykę kroimy, wkładamy do brytfanki, mieszamy, oprószamy solą i majerankiem.
  • Pierś kroimy na większe kawałki, obsypujemy majerankiem, lubczykiem, papryką, solą i pieprzem, układamy  na cebuli i jabłkach. Brytfankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 24 min.
  • Do śmietanki dodajemy sól, rozgnieciony czosnek, wlewamy do brytfanki, zakrywając całe mięsko, pieczemy około 15-20 min w temp. 180 C.
  • Idealnie smakuje podawane z kaszą, ryżem z ulubioną surówką lub ciepłymi buraczkami.

Bardzo często w swojej kuchni używam śmietanki roślinnej z orzechów nerkowca, jest słodka i kremowa, pasuje właściwie do każdej potrawy. A przede wszystkim jest zawsze świeża, robię ją na bieżąco przed daną potrawą, jak ją zrobić zerknij TU.

A dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca

  • Zawierają dużo białka (niepełnowartościowe),
  • Orzechy nerkowca bogate są w witaminę (jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), witamina D (wpływa na metabolizm wapnia i fosforu, działa uspokajająco, wzmacnia system immunologiczny, pobudza mineralizację kości i zębów), witamina E (przeciwutleniacz, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), witamina K (wpływa na krzepliwość krwi), witaminy z grupy B (B1,B2,B6,B9,PP), witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania, są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stres, zmęczenie, dbają o skórę, zapobiegają zajadom, bólom głowy, depresjom.
  • Pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, selen i cynk – dzięki którym mamy piękne włosy oraz paznokcie.
  • Dzięki znacznej zawartości magnezu i miedzi zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i arytmii serca oraz poprawiają insulinooporność.
  • Zawartość NNKT obniża poziom złego cholesterolu,
  • Kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
  • Polecane dla osób na dietach, mimo iż ich wartość kaloryczna jest dość wysoka w 100 g – 533 kcal, przeważają tu kwasy tłuszczowe nienasycone, to zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a zawartość błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, dzięki czemu mamy dobre i szybsze trawienie.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked