❤️Buraki to słodkie warzywo, które możemy wykorzystać do zup, sosów, soków, ciast lub deserów, najlepsze są oczywiście latem, kiedy są młode, słodkie i soczyste. ➡️Świeży sok z nich jest skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów, które stawiają organizm do pionu, dodają mu życia :). Jak zatrzymać te warzywa na zimę ? Mamy dwie opcje albo mrożenie albo, słoiczki.
➡️Najczęściej buraki mrożę w woreczkach, ten sposób pozwala na zachowanie więcej wartości odżywczych, są idealne do zup, jako ciepły dodatek do obiadu, do ciasta, czy tartej.
➡️Buraki ok. 2-3 kg, oczyszczam, myje, układam w brytfance (razem ze skórką) , piekę około godziny w 200 C (w zależności od wielkości buraków).
➡️Pieczone buraczki są bardziej aromatyczne i słodkie. Gotowe buraczki obieram ze skórki, ścieram na tartce, wkładam do woreczków, zamrażam i gotowe. Takich buraczków używam do zupy buraczanej lub robię na ciepło jako dodatek do obiadu, wystarczy rozmrozić, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym i skropić oliwą. 😋
➡️Drugi mój sposób na buraczki zimą, to buraczki zaprawiane, w formie trochę sałatki, są pyszne w smaku 🙂
➡️Buraczki z cebulką
Potrzebujemy:
- 2 kg buraków ugotowanych
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
zalewa:
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
- 6 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ugotowane buraki ścieramy na grubych oczkach, łączymy z pokrojoną w piórka lub grubą kostkę cebulą, czosnkiem, zalewamy zalewą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.
➡️Buraki kiszone
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, kroimy n 2-4 części, wkładamy do litrowego słoika, wrzucamy 3 ząbki czosnku, 1 chrzan (kawałek), 3 kulki pieprzu czarnego, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, zakrywamy baldachimem z kopru.
- Zalewamy zalewą(na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej nie jodowanej), zakręcamy.
- Woda może być ciepła przegotowana lub zimna przepuszczona przez filtr.
- Po 2 tygodniach kiszonka jest już gotowa.
➡️Więcej na temat kiszonek TUTAJ