leczo warzywno-imbirowe

Pyszne i bardzo aromatyczne warzywne leczo z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Posiłek, który przygotujesz bardzo szybko i możesz podać na dowolny sposób jako samodzielne danie z kromką chleba orkiszowego lub w towarzystwie ryżu, makaronu ryżowego lub komosy ryżowej, oczywiście z dodatkiem zielonych sałat 🙂

leczo warzywno-imbirowe

Potrzebujemy:

  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1seler
  • pól pora
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 papryka
  • 0,5-1 słoik kukurydzy (odsączonej) lub mrożonej.
  • około 1l przecieru pomidorowego.
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 0,5 -1 łyżeczka grysu chili (dopasować do lubianej ostrości)
  • sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Przygotuj warzywa: seler, jabłko, paprykę, pora, pokrój w dużą kostkę, marchewkę w drobne słupki, dodaj kukurydzę, przyprawy, wymieszaj.
  • W garnku rozgrzej oliwę dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę (uważaj, żeby nie zbrązowiał), dodaj pokrojone warzywa, podsmażaj mieszając kilka minut do zrumienienia, a następnie zalej przecierem pomidorowym, duś razem do miękkości warzyw, dopraw solą jeśli jest potrzeba.
  • Gotowe leczo podaj z brązowym ryżem i sałatką z jarmużu i kiełek brokuła.
  • Dodatkowo warto do takiego posiłku dodać szarpany omlet z groszkiem lub kawałek ryby.

leczo warzywno-imbirowe w towarzystwie ryżu i sałatki z jarmużu, awokado, kiełek brokuła w cytrusowej nucie pomarańczy.

leczo warzywno-imbirowe w towarzystwie brązowego ryżu, ryby w czosnkowo – imbirowej marynacie curry i sałatki z jarmużu, awokado, kiełek brokuła w cytrusowej nucie pomarańczy.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked