Zdrowa i wspaniała

GOŁĄBKI – wegetariańskie

Z serii obiady bezmięsne… pyszne warzywne gołąbki 🙂

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ryżu
  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 15 sparzonych liści kapusty + woda z tej kapusty
  • Pieprz ziołowy i sól. 
  • Masło klarowane lub Olej kokosowy.

Sos pomidorowy:

  • Przecier pomidorowy 500 g 
  • 1 szklanka wody z gotowanej kapusty(pozostałość po parzeniu liści kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej 
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietana z orzechów nerkowca)

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • Cebulę kroimy w kostkę lekko podsmażymy. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli, solimy, dusimy aż woda odparuje. Ryż, łączymy z pieczarkami, dosmaczamy pieprzem i solą.
  • Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki. W garnku układamy na dno 3-4 liście kapusty, na kapustę układamy ciasno gołąbki, zalewamy około 500 ml wody z gotowanych liści kapusty, dusimy wszystko razem do miękkości liści (około 40 min). Uduszone gołąbki obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, układamy w brytfance.
  • W garnku smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, papryki, sól, czosnek, gotujemy ok. 10 minut, dokładnie miksujemy, żeby sos był gładki, dodajemy około szklankę wody z kapusty, śmietankę, doprawiamy. Gotowy sos wylewamy na gołąbki w brytfance i zapiekamy lub polewamy sosem gołąbki na talerzu.
    Pycha!!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked