Z serii obiady bezmięsne… pyszne warzywne gołąbki 🙂
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu
- 600 g pieczarek
- 1 cebula
- ok. 15 sparzonych liści kapusty + woda z tej kapusty
- Pieprz ziołowy i sól.
- Masło klarowane lub Olej kokosowy.
Sos pomidorowy:
- Przecier pomidorowy 500 g
- 1 szklanka wody z gotowanej kapusty(pozostałość po parzeniu liści kapusty)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki papryki wędzonej
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- 200 ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietana z orzechów nerkowca)
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- Cebulę kroimy w kostkę lekko podsmażymy. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli, solimy, dusimy aż woda odparuje. Ryż, łączymy z pieczarkami, dosmaczamy pieprzem i solą.
- Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki. W garnku układamy na dno 3-4 liście kapusty, na kapustę układamy ciasno gołąbki, zalewamy około 500 ml wody z gotowanych liści kapusty, dusimy wszystko razem do miękkości liści (około 40 min). Uduszone gołąbki obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, układamy w brytfance.
- W garnku smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, papryki, sól, czosnek, gotujemy ok. 10 minut, dokładnie miksujemy, żeby sos był gładki, dodajemy około szklankę wody z kapusty, śmietankę, doprawiamy. Gotowy sos wylewamy na gołąbki w brytfance i zapiekamy lub polewamy sosem gołąbki na talerzu.
Pycha!!

