Krewetki z ryżem carry

Lekki i pyszny obiadek lub wykwintna kolacja … Krewetki z ryżem carry , proste w przygotowaniu, bardzo smaczne danie, które posmakuje każdemu domownikowi – u mnie na pewno 🙂

Krewetki z ryżem carry

Potrzebujemy :

  • Krewetki (najlepiej te duże tygrysie) ilość według uznania
  • czosnek 1-2 ząbki
  • olej kokosowy
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)

Ryż

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • Pół łyżeczki carry
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Ryż : 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ugotowane krewetki, paprykę czerwoną, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, chwilę razem podsmażamy.
  • Do ryżu dodajemy carry, kurkumę, sól i kilka łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego lub innego oleju lub oliwy na zimno tłoczonego , mieszamy.
  • Rozkładamy na talerze ryż, na wierzch układamy krewetki.
  • Podajemy w towarzystwie zielonych sałatek
  • U mnie sałatka- rukola, pomidory, cebulka – skropiamy oliwą z oliwek




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked