Kapusta duszona w pomidorach

Szybkie danie z kapusty, jeśli macie nadmiar w lodówce, świetnie smakuje jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.

Do przygotowania dania używam tylko ekologicznych produktów od znanych mi rolników, dzięki temu mam pewność, że moja potrawa przygotowana dla rodziny jest zdrowa, pozbawiona chemii.

Kapusta duszona w pomidorach 

Potrzebujemy:

  • 1 mała kapusta
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego (z pomidorów ekologicznych, od rolnika)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki lub 1 łyżeczka płatków chili /według uznania.
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól kłodawska (ilość według gustu)
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

  • W dużym ganku lub patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  • Kapustę i warzywa szatkujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy do garnka, dusimy razem, cały czas mieszając, około 5 minut (jeśli kapusta jest zbyt sucha, podlewamy delikatnie wodą), następnie wlewamy przecier pomidorowy, koperek i dusimy wszystko razem około 30 min, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Rewelacyjnie smakuje razem z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym kurczakiem.

Dlaczego warto jeść kapustę ..?.

  • Kapusta (biała, czerwona, włoska, pekińska) znajduje się na czele listy największych wrogów chorób nowotworowych. Bogata jest w związki chemiczne mogące zapobiegać powstawaniu nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i jajników. 
  • Zawiera duże ilości wzmacniających układ odpornościowy witaminy C, E, a także z grupy B. Mają one zdolność niszczenia bakterii i wirusów. Obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianie tętnic, bo chroni przed chorobami układu krążenia. Usprawniają pracę przewodu pokarmowego.
  • Jeden ze składników chroni śluzówkę żołądka przed kwasem zawartym w solach trawiennych. Kapusta spożywana na surowo odtruwa żołądek i górną cześć okrężnicy.
  • Ponieważ zawiera dużo żelaza, działa krwiotwórczo. Wskazana jest dla osób mających mało czerwonych ciałek krwi.
  • Korzystnie wpływa na system nerwowy. Dzięki obecności witamin z grupy B poprawia pamięć i koncentrację oraz wykazuje działanie antystresowe.
  • Odmładza. Przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami, tym samym zapewniają młodość komórkom organizmu.

Literatura: Jedzenie które leczy- Barbara Jakimowicz-Klein

Polecam koniecznie wypróbować Kapustę duszoną z boczniakiem i suszonymi pomidorami… Pycha!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked