Zdrowa i wspaniała

Sałatka z kiszonej kapusty z owocami i orzechami

Sałatka z kiszonej kapusty jest przepyszna idealna nawet jako samodzielny posiłek, bardzo sycąca i do tego bardzo zdrowa …Koniecznie wprowadź ją do swojego menu ! Kapusta kiszona to przede wszystkim – Bakterie kwasu mlekowego, które wypierają szkodliwe bakterie i chronią przed rakiem żołądka i jelit.

Sałatka z kiszonej kapusty z owocami i orzechami

Potrzebujemy:

  • Kiszoną kapustę – NIE KWASZONĄ!
  • 1-2 słodkie jabłka
  • 6-7 śliwek
  • Pół mango
  • Dwie garści orzechów (wcześniej namoczonych około 2 godz.) włoskie i laskowe.
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Kapustę kiszoną szatkujemy drobno, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, śliwki i mango, dodajemy przepłukane z moczenia orzechy, mieszamy i skrapiamy oliwą…gotowe….UWIELBIAM
  • Sałatka jest bardzo syta może być podawana jako samodzielne danie np. na kolację lub jako składnik obiadu.

➡️Sałatka w wersji obiadowej z pieczonym łososiem… Niebo w gębie ❤️

➡️Sałatka w wersji kolacyjnej z dodatkiem babeczek szpinakowych😋

➡️Jak zrobić babeczki szpinakowe?

Potrzebujemy :

  • 5-6 jajek
  • 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego – u mnie pozostałość z wyciskania soku ze świeżego szpinaku, ale może być też rozmrożony.
  • 3 pieczarki
  • 0,5 papryki
  • 1-2 łyżki śmietanki-u mnie z orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki Masła klarowanego lub olej kokosowy
  • Sól i pieprz
  • Papilotki na babeczki lub papier do pieczenia

Przygotowanie :

  • Ja sama robię papilotki z papieru do pieczenia, wtedy ładnie nic się nie przykleja.
  • Do każdej papilotki wkładamy, po 2-3 kawałki pieczarki, papryki.
  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy, przeciśnięty czosnek, szpinak, śmietankę, tłuszcz, sól i pieprz, mieszamy, wlewamy po kilka łyżek do każdej papilotki, od razu wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy około 25 min.
  • Takie babeczki są fajnym dodatkiem do posiłku lub jako przekąska do pracy lub szkoły.

Kapusta kiszona to produkt po prostu doskonały a do tego smaczny i wartościowy. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, a nawet spożywać na kanapkach. W naszym domu często jest spożywana w okresie przeziębieniowym, a już na pewno, kiedy dopadnie nasz choróbsko, wtedy kanapeczki z czosnkiem i kiszoną kapustą są rewelacyjne w kuracji — antybiotyk + probiotyk + witamina C – i wszystko naturalne!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked