Zupa z kiszonej kapusty

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa z kiszoną kapustą

Potrzebujemy:

  • Kawałek kury – kury z chowu wiejskiego, ekologicznego!
  • 1 Cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  •  kiszona kapusta około 200 g.
  • 5 ziemniaków
  • 100 – 150 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • koperek lub natka pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku
  • lubczyk
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

  •  Do garnka wlewamy około 2 l wody, wkładamy kurę, gotujemy do momentu pojawienia się szumowin, które starannie zbieramy.
  • Następnie wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy i wkładamy do bulionu, dodajemy przyprawy, gotujemy około 15 min., dodajemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, przeciśnięty czosnek, gotujemy do miękkości warzyw, następnie wlewamy przecier pomidorowy, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Gotową zupę podajemy posypaną koperkiem i natką pietruszki. 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked