Kasza gryczana na śniadanie

Gryczanka pyszna i odżywcza, propozycja na śniadanie lub kolację…. Kasza gryczana to świetne źródło białka, które jest bardziej przyswajalne niż te pochodzące ze zboża. Zawiera aminokwasy egzogenne, a zwłaszcza lizynę, której nasz organizm niestety nie wytwarza i musimy ją dostarczać razem z pożywieniem. Lizyna jest bardzo ważnym aminokwasem, bo uczestniczy w budowie białek w mięśniach i kościach. Do tego bogata w witaminy z grupy B, które są zbawienne na cały układ nerwowy, wspiera naszą psychikę. Gryczankę możemy zrobić na mleku roślinnym, mleku krowim (ale tylko wiejskim niepasteryzowanym pełnotłustym) lub wodzie. Wzbogacamy ją pysznymi owocami i orzechami ..

Gryczanka cynamonowa z bananem i malinami

Potrzebujemy:

  • 500 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • 200 g (około 10 łyżek) kaszy gryczanej nie palonej Ekologicznej (uzyskanej bez oprysków chemicznych!)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1- 2 dojrzałe banany
  • maliny – w sezonie świeże, w zimie ze słoiczka na maliny w sosie własnym – oczywiście bez cukru!

Przygotowanie:

  • Mleko zagotowujemy.
  • Kaszę gryczaną płuczemy, dodajemy do mleka, zakrywamy pokrywką, gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, wyłączamy i pozostawiamy jeszcze na 5-10 min, aby kasza doszła. Jeśli kasza jest za gęsta, dolewamy jeszcze mleka, do konsystencji jaka nam pasuje. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy , mieszamy.
  • Kaszę wykładamy do miseczki, dodajemy maliny, oprószamy cynamonem.

Gryczanka czekoladowa z daktylami

Potrzebujemy:

  • 500 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • około 10 łyżek kaszy gryczanej nie palonej Ekologicznej (uzyskanej bez oprysków chemicznych!)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1- 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka kakao prawdziwego ekologicznego
  • 5-6 daktyli

Przygotowanie:

  • Mleko zagotowujemy.
  • Kaszę gryczaną płuczemy, dodajemy do mleka, razem z kardamonem i cynamonem, zakrywamy pokrywką, gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, wyłączamy i pozostawiamy jeszcze na 5-10 min, aby kasza doszła. Jeśli kasza jest za gęsta, dolewamy jeszcze mleka, do konsystencji jaka nam pasuje. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy, dodajemy kakao, pokrojone daktyle, mieszamy.
  • Kaszę wykładamy do miseczki, podajemy w towarzystwie soczystych pomarańczy, truskawek lub malin 🙂

Gryczanka z gruszką

Potrzebujemy: 1 porcja

  • 80 g kaszy gryczanej ekologicznej
  • 180 ml mleka kokosowego (lub ryżowe)
  • 200 ml wody
  • 2 figi
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki wiórków kokosowych ekologicznych
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli kłodawskiej
  • poł łyżeczki cynamonu
  • 0,5 gruszki
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Do garnka wsypujemy suchą kaszę gryczaną ze szczyptą kurkumy i soli, chwilę podprażamy na gorąco. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy figi, daktyle, wiórki, dusimy razem około 15 min.
  • Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, dusimy jeszcze około 5 minut. Gruszkę możemy podać również osobno, w innej wersji, uprażoną lub upieczoną z cynamonem
  • Kasza szybko robi się gęsta, dolewamy wtedy gorącej wody. Jeśli jest dla nas za mało słodka możemy dodać odrobinę miodu.
  • Kaszę podajemy posypaną orzechami włoskimi. Zamiast dodatku gruszki w innej wersji możemy dodać uprażone jabłka z cynamonem lub świeże owoce maliny, porzeczki…



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked