Zdrowa i wspaniała

Zupa z dyni, marchewki i jabłka.

Pyszna aromatyczna cieplutka zupa z dyni, marchewki i jabłka.

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

 

Zupa z dyni, marchewki i jabłka.

Potrzebujemy:

  • Kawałek dyni (może być też mrożona).
  • 4 marchewki
  • 3-4 jabłka
  • około 0,5 litra wody przegotowanej
  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 2 goździki
  • sól i carry.

Przygotowanie:

  • Marchew i jabłka myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, dodajemy goździki, zalewamy wodą, gotujemy.
  • Dynie kroimy w dużą kostkę, wkładamy do brytfanki, pieczemy ok. 30- 40 min w temp. 200 C.
  • Upieczoną dynie wrzucamy do jabłka i marchewki, wyławiamy goździki, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy carry, całość miksujemy do gładkości, doprawiamy solą.
  • Podajemy według uznania, posypaną pestkami, dyni, słonecznika, czarnym sezamem lub z lanymi kluseczkami.

 

Kluseczki lane w wersji orkiszowej:

Potrzebujemy:

  • 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
  • 4-5 łyżki mąki ekologicznej orkiszowej

Przygotowanie:

    • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
    • Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana) Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.

 

 

Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)

  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka mąki ryżowej
  • 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
  • 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
  • około 3-4 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
  • Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked