Zupa z botwinką

Zupa z botwinką to pomysł na wiosenne świeże warzywa z ogrodu. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna 😋

Zupa z botwinką

Potrzebujemy :

  • 3 marchewki 🥕
  • 2 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 pęczki botwinki razem z buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • Koperek
  • Około 100 ml śmietanki z orzechów nerkowca 😋 – jak robić zerknij TU lub śmietanki wiejskiej jeśli mamy takie możliwości. Śmietana wiejska nie jest z marketu 🙂
  • Przyprawy :1 łyżeczka lubczyku, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól kłodawska.
  • Masło klarowane
  • Jajka ugotowane do podania.

Przygotowanie :

  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na rumiano, dodajemy pokrojone warzywa, podsmażamy razem 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę, mieszamy, wlewamy około 1, 5-2 l wody, możemy tutaj również wlać bulion warzywny, jeśli akurat mamy na stanie :). Dodajemy lubczyk, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek, ponownie zagotowujemy , ewentualnie dosmaczamy i gotowe.
  • Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Jeśli lubisz botwinkę wypróbuj koniecznie przepis na pyszny chłodnik z botwinką 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked