Zupa z botwinką to pomysł na wiosenne świeże warzywa z ogrodu. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna 😋
Zupa z botwinką
Potrzebujemy :
- 3 marchewki 🥕
- 2 pietruszki
- 5-6 ziemniaków
- 1-2 pęczki botwinki razem z buraczkami
- 2 ząbki czosnku
- Koperek
- Około 100 ml śmietanki z orzechów nerkowca 😋 – jak robić zerknij TU lub śmietanki wiejskiej jeśli mamy takie możliwości. Śmietana wiejska nie jest z marketu 🙂
- Przyprawy :1 łyżeczka lubczyku, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól kłodawska.
- Masło klarowane
- Jajka ugotowane do podania.
Przygotowanie :
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na rumiano, dodajemy pokrojone warzywa, podsmażamy razem 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę, mieszamy, wlewamy około 1, 5-2 l wody, możemy tutaj również wlać bulion warzywny, jeśli akurat mamy na stanie :). Dodajemy lubczyk, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa są miękkie, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek, ponownie zagotowujemy , ewentualnie dosmaczamy i gotowe.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Jeśli lubisz botwinkę wypróbuj koniecznie przepis na pyszny chłodnik z botwinką 🙂