Zdrowa i wspaniała

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

Potrzebujemy: Składniki na dwa chleby.

  • 500 g zakwasu żytniego (jak zrobić zerknij TU)
  • 800 g mąki orkiszowej ekologicznej (ja mieszam typ 630 i 1850)
  • 500 ml wody ciepłej przegotowanej 
  • pół szklanki siemienia lnianego (lub mniej)
  • pół szklanki otrąb
  • pół szklanki płatków owsianych 
  • pół szklanki słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem (około 5 min) ciasto jest dość luźne , pozostawiamy na około 30 minut aby ciasto się uspokoiło. Wlewamy ciasto do dwóch foremek, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia (około 2-3 godziny). U mnie chlebek zawsze wyrasta w piekarniku, gdzie mam funkcje podgrzewania do temp. 30 C. Ale spokojnie można odstawić ciasto blisko kaloryfera i też nam urośnie, potrzeba tylko cierpliwości, ponieważ wszystko zależy od mocy zakwasu, czasami jest to dwie godziny a czasami pięć godzin.
  • Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i posypujemy dowolną posypką, może być to siemię lniane, sezam, mak, czarnuszka, ziarna słonecznika lub pestki dyni.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 250 C. Po włożeniu chleba obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy około 40 minut. Wkładamy do piekarnika mały pojemnik z wodą – w celu pieczenia z parą.
  • Upieczony gorący chlebek smarujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką(aby skórka była miękka).
Pyszny chleb żytnio- orkiszowy na zakwasie.



2 Comments

Czy zakwas musi być żytni?
Czy można orkiszowego użyć?

Jak najbardziej może być orkiszowy. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked