Komosa ryżowa z tuńczykiem

Pyszna i wartościowa odżywczo komosa ryżowa z tuńczykiem, pyszny i lekki obiad lub kolacja.

Dlaczego komosa ryżowa?

Przede wszystkim dlatego, że jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo w komosie znajdziemy magnez, fosfor, mangan, wapń, żelazo i miedź, witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwasy omega-3. Komosa ryżowa zawiera również flawonoidy (m.in. kwercetynę i kemferol).

Ponadto:

  • działa przeciwutleniająco.
  • posiada niski indeks glikemiczny.
  • zawiera dużą ilość błonnika,
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA)
  • nie zawiera glutenu.

Komosa ryżowa z tuńczykiem

Potrzebujemy:

  • 1 szklankę komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Komosę ryżową dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby usunąć saponiny.
  • Wodę zagotowujemy, wsypujemy komosę i gotujemy na małym ogniu 15 min, następnie wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby kasza doszła.

Potrzebujemy:

  • Tuńczyk w oliwie (ze słoika)
  • 2-3 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 1 kukurydza (ze słoika)
  • Mozzarella z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mozzarellę, szczypiorek, wsypujemy kukurydzę, dodajmy tuńczyka wymieszanego z oliwą, solimy, pieprzymy, mieszamy 🙂 Gotowe…Pyszne, szybkie jedzonko 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked