Zdrowa i wspaniała

Bigos z grzybami

Bigos wegetariański szybki, bardzo prosty i pyszny!

Potrzebujemy:

  • 3 kg kapusty kiszonej (niekwaszonej)
  • 4 cebule 
  • 3-4 garście grzybów suszonych 
  • 50-100 ml oleju rzepakowego ciemnego, ale nie sklepowy tylko z rolnictwa ekologicznego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe 
  • lubczyk
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i gotować 30 min.
  • Grzyby dokładnie wypłukać, włożyć do osobnego garnuszka i gotować ok. 30 minut.
  •  Kapustę odcedzić, włożyć ponownie do garnka, zalać świeżą wodą ok. 500 l, dodać ugotowane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz , sól, gotować do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy olej, mieszamy, doprawiamy.
Kapusta kiszona z grzybami



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked