Bigos z grzybami

Mój bigos świąteczny 🙂 Wegetariański szybki, bardzo prosty i pyszny!

Bigos z grzybami

Potrzebujemy:

  • 3 kg kapusty kiszonej (niekwaszonej)
  • 4 cebule 
  • 3-4 garście grzybów suszonych 
  • 50-100 ml oleju rzepakowego ciemnego, ale nie sklepowy tylko z rolnictwa ekologicznego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe 
  • lubczyk
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i gotować 20 minut. Następnie odlać wodę i odcedzić. Kapustę gotujemy jeśli jest bardzo kwaśna, jeśli nie jest, możemy pominąć ten etap.
  • Grzyby dokładnie wypłukać, włożyć do osobnego garnuszka i gotować ok. 30 minut.
  • W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki tłuszczu, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, sól i pieprz, podsmażamy na rumiano. 
  • Do cebuli dodajemy kapustę, zalewamy świeżą wodą ok. 500 l, dodajemy ugotowane grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pieprz, sól, gotować do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy olej, mieszamy, doprawiamy.
  • Kapusta kiszona z grzybami



    Dodaj komentarz

    Your e-mail will not be published. All required Fields are marked