Sernik czekoladowy z kaszy gryczanej

Zostaje wam kasza gryczana z obiadu? Albo akurat wyszła wam mąka…Wyczaruj z kaszy pyszny deser! Ciasto czekoladowe, na zdrowych, prostych składnikach 🙂 Pysznie i zdrowo!

Sernik czekoladowy z kaszy gryczanej

Potrzebujemy:

  • 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100-150 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego- jak zrobić zerknij TU
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Opcjonalnie do dekoracji – gorzka czekolada i owoce.

Przygotowanie:

  • Orzechy włoskie miksujemy na drobne kawałeczki.
  • Do miksera wkładamy kaszę gryczaną, zmielone orzechy, płatki owsiane, 4 żółtka, mleko kokosowe, kakao, miód, ocet jabłkowy i przyprawy (cynamon, kardamon, goździki, sodę) zamiast przypraw można użyć ekologiczną przyprawę do piernika z sodą. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp. 180 C.
  • Polewamy gorzką czekoladą, opcjonalnie układamy świeże owoce.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked