Zupa – zdrowy zastrzyk energii.

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Bardzo smutne jest to, że dużo osób rezygnuje z zup, wybierając coś na szybko i na zimno. Jest to błąd, zupy nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze naprawdę bardzo zdrowe i rozgrzewają nasz organizm jak żaden inny posiłek, bo nie ma nic lepszego na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Zupy możemy tworzyć ze wszystkich warzyw, każda będzie na pewno zdrowa i pyszna, oczywiście bez żadnych sztucznych polepszaczy typu kostka rosołowa lub o zgrozo zupek z torebek. W zależności od rodzaju zupy idealnie dosmaczymy je pietruszką, koperkiem, cebulką, czosnkiem, carry, kurkumą, kardamonem, lubczykiem, papryką, pieprzem ziołowym, majerankiem, tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym czy bazylią. Zawarte w zupie marchew, pietruszka, kalafior, seler, brokuł czy kapusta tworzą prawdziwą witaminową bombę, zalecaną każdemu, w każdym wieku. Bazą zup mogą być wywary z mięsa lub warzyw. Jeśli zdecydujemy się na wywar mięsny, warto zaopatrywać się w mięso ze sprawdzonych hodowli, ponieważ antybiotyki i hormony wzrostu zawarte w tych powszechnych hodowlach wpływają negatywnie i obciążają wątrobę i nerki oraz funkcjonowanie całego organizmu. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika.

Dodatkowo zupy są lekkostrawne i niskokaloryczne więc osoby odchudzające powinny jak najbardziej po nie sięgać. Obecność warzyw daje nam duże ilości błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego działania naszych jelit. Oprócz witamin i składników mineralnych dodatkowo nawadniamy swój organizm, ciągle zabiegani zapominamy o tym, jak bardzo jest to ważne.

W moim domu zupa gości codziennie, dzieci od małego przyzwyczajone są do jedzenia zup warzywnych, jest to podstawowy posiłek rodzinny, myślę, że to dobry nawyk, który ja też wyniosłam z domu rodzinnego, ciepłą zupkę zawsze można było znaleźć w kuchni u mamusi. Zupka to syty i ciepły posiłek, który możemy zabrać wszędzie ze sobą, do pracy, na wycieczkę, czy w termosie do szkoły.


Tak więc jedzmy zupkę na zdrowie!

Zupa warzywna z ryżem




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked