Tarta żytnia z kapustą kiszoną i grzybami

Fajny pomysł na kiszoną kapustę i danie bez mięsa:) Oczywiście, wiemy, że kiszona kapusta jest najlepszym lekarstwem na nasze jelita i oczywiście lepiej jej nie gotować! Wyjątkowo dla urozmaicenia w kuchni, koniecznie wypróbuj tarte na cieście żytnim z leśnymi grzybami, zaszalej, a nie pożałujesz!

Pamiętajmy, że najważniejsze jest nasze zdrowie. Zadbajmy o produkty zdrowe! Jeśli mąka, to tylko ekologiczna, zboże bez oprysków chemicznych! 

Tarta żytnia z kapustą kiszoną i grzybami

Potrzebujemy: ciasto

  • 300 g mąki żytniej ekologicznej
  • 1 żółtko
  • 100 g masła klarowanego
  • Sól kłodawska
  • około 80 ml wody

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, masło, sól, rozdrabniamy w rękach ciasto, dolewając przy tym tyle wody, aby ciasto było sypkie, ale po przyduszeniu ładnie się kleiło. Całość przesypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia, formę na tarte, dociskając ładnie brzegi. Wyklejoną formę wkładamy na około 20-30 minut do lodówki.
  • Formę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do piekarnika na 25 minut do zrumienienia.

Potrzebujemy: Farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty ( do gotowania: woda, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta kminku).
  • grzyby leśne ilość według uznania (ewentualnie pieczarki)
  • Opcjonalnie: około 7 sztuk suszonych śliwek (niesiarkowanych)
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • Sól kłodawska i pieprz czarny
  • 5 jajek
  • Masło klarowane

Przygotowanie farszu:

  • Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kminek, gotujemy do miękkości. Gotową kapustę odcedzamy, ostudzamy, wykładamy ziele angielskie, liść laurowy, siekamy.
  • Grzyby kilkakrotnie myjemy, wkładamy do garnka gotujemy około 20 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w paski. Jeśli robimy z pieczarkami, to tylko zrumieniamy na patelni.
  • Suszone śliwki kroimy na kawałki.
  • Na patelnie wykładamy trochę masła klarowanego, zrumieniamy, pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy kapustę, grzyby, śliwki, sól, pieprz, podsmażamy wszystko razem około 5 minut.

Ciasto i farsz

  • Na zrumienione ciasto wykładamy farsz z kapusty i grzybów.
  • W misce roztrzepujemy jajka, sól, pieprz, i wylewamy całość na wierzch farszu z kapusty.
  • Całość wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 C.

Z sosem pomidorowym lub domowym ketchupem z cukinii 😋




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked