Zakwas do chlebka można zrobić z różnych typów mąki, aczkolwiek dla mnie najlepszą mąką do zakwasu chlebowego jest mąka żytnia typ 2 000. Mąka żytnia razowa jest doskonała do wypieku wartościowego chleba. Chlebek na zakwasie żytnim jest bardzo odżywczy i bardzo trwały.
Żyto dzięki dużej zawartości błonnika, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapewnia uczucie sytości oraz reguluje perystaltykę jelit. Ponadto jest źródłem cennych beta- glukanów, które są uznane za naturalny preparat wspomagający odporność.
Ziarna żyta są bogactwem wielu składników odżywczych a przede wszystkim żelaza, fluoru, sodu, potasu, jodu i wapna. Wysoka zawartość fitoestrogenów obniża ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziała chorobie wieńcowej i osteoporozie. Są one również przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki oraz mają właściwości grzybobójcze.
Zakwas do wypieku chleba
Potrzebujemy:
- Słoik litrowy
- Mąka żytnia typ 2000 (ekologiczna)
- Woda letnia przegotowana
- Kawałek gazy
- Gumka recepturka
Przygotowanie:
- 1 dzień
Do słoika wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki mąki, mieszamy, zakrywamy gazą z gumką, odstawiamy.
- 2-4 dzień
Dokarmiamy zakwas raz dziennie np. Rano lub wieczorem :2 łyżki mąki, około 2 łyżek wody, mieszamy, zakrywamy, odstawiamy.
- 5 dzień zakwas jest gotowy, możemy upiec pierwszy chlebek, pamiętając, aby zostawić trochę na następny. Jeśli nie planujemy więcej chlebka, chowamy zakwas do lodówki, w chłodnej temperaturze zakwas nie pracuje, jest w spoczynku. Zakwas dokarmiamy raz w tygodniu (np. w czwartki).
- Jeśli ponownie chcemy piec chleb na zakwasie, wyciągamy zakwas z lodówki zostawiamy na około godzinę lub mniej, aby zakwas się ogrzał, dokarmiamy (jeśli mamy mało zakwasu a do przepisu potrzebujemy więcej, wsypujemy więcej mąki i dodajemy więcej wody, niż przy tradycyjnym dokarmianiu (2 łyżki). Po dokarmieniu zostawiamy w ciepłym miejscu, aby zakwas zaczął pracować (około 2 godz.). Gdy zakwas pracuje, dodajemy do ciasta chlebowego i pieczemy pyszny zdrowy chlebek.
Pracujący zakwas