Sos szpinakowy

Sos szpinakowy gości u mnie bardzo często, przede wszystkim dlatego, że jest pyszny a do tego prosty i szybki w przygotowaniu! Sos ze szpinaku możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu (do makaronu, kaszy, mięsa, ryby, zapiekanek).

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 1 woreczek szpinaku mrożonego lub świeżego.
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka roślinna gęsta (u mnie z orzechów nerkowca) lub zwierzęca wiejska pełnotłusta.
  • Mało klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmrożony szpinak, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę, aż cały nam ładnie się rozmrozi.
  • Następnie dodajemy czosnek, sól i miksujemy razem, dodajemy śmietankę i gotowe.

Propozycje wykorzystania sosu ze szpinaku…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked