Zupa z kapusty ze względu na swoje wartości odżywcze, powinna być spożywana przez nas dość często, ponieważ kapusta to bogate źródło witamin A, C, E, K oraz w witamin z grupy B. Ponadto w kapuście występuje także żelazo, siarka, mangan czy cynk. Oczywiście najlepiej spożywać ją surową ale nawet po ugotowaniu, zyskamy dużo z jej wartości.
Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa z białej kapusty
Potrzebujemy:
- 1 Cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek kapusty (ja daje pół małej główki ).
- 4-5 ziemniaki
- 100 – 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Koperek, natka pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- lubczyk
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy.
- Do garnka dajemy masło klarowane, dodajemy warzywa i poszatkowaną kapuste, pokrojone w kostkę ziemniaki, lubczyk, sól, mieszamy i podduszamy razem, około 5 minut, następnie wlewamy gorąca wodę około 1,5-2 l, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, gotujemy do miękkości warzyw, dosmaczamy.
- Gotową zupę podajemy posypaną koperkiem i natką pietruszki.
- Do miseczki z zupą warto dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, zdrowe tłuszcze są nam potrzebne. Tłuszczy roślinnych nie gotujemy!