Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków, placów, naleśników, ale najważniejsze, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem. Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Racuchy drożdżowe orkiszowe w wersji z jabłkiem
Potrzebujemy:
- 0,5 litra mleka roślinnego u mnie migdałowe, ale może być też zwykłe.
- 2 jajka
- szczypta cukru
- 30 g drożdży
- około 450 g mąki orkiszowej
- 2 jabłka
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy ciepłe mleko (niegorące!), skruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, jajka, mieszamy dobrze składniki, dodajemy mąkę orkiszową, dobrze mieszamy, ciasto jest dość gęste, ale takie ma właśnie być, odstawiamy do wyrośnięcia około 15-20 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy na małe, płaskie kawałki wciskamy w placki już na patelni. Smażymy na oleju kokosowym.
- Podajemy oprószone cukrem pudrem lub ksylitolem.
Ciasto przed wyrośnięciem Ciasto wyrośnięte
Racuchy w wersji z truskawkami 🍓