Zdrowa i wspaniała

Ciasto drożdżowe z dżemem i owocami

Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej z dżemem i owocami

Potrzebujemy :

  • 30 g drożdży +1 łyżeczka cukru na zaczyn
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 550 g mąki orkiszowej (u mnie mieszanka mąki orkiszowej typ 630 i 1850)
  • 1 jajko
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • Wanilia
  • Dżem dowolny kwaskowy (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
  • owoce dowolne (u mnie wiśnie z domowej spiżarki)

Przygotowanie :

  • Do pojemnika wlewamy 200 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić.
  • Do miski lub miksera wsypujemy 550 g mąki orkiszowej , wlewamy płynny masło, drożdże, rozpuszczony miód, wanilie, jajko, wyrabiamy i odstawiamy na wyrośnięcie ok. 1 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wykładamy i rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, układamy owoce delikatnie zwijamy rulon i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15-20 minut.
  • Po tym czasie smarujemy strucle rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • Kruszonka : łyżka masła, łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru brązowego, 1-2 łyżki mąki orkiszowej.
  • Ciasto drożdżowe zamiast kruszonki możemy posypać sezamem, makiem lub nasionkami Chia.
  • Pieczemy  35 minut w temp 185 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked