Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej z dżemem lub owocami

Pyszne ciasto może niezbyt fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić 🙂 Najważniejsze, aby było zdrowe dla organizmu, czyli musi być zrobione ze zdrowych składników. Najważniejsza jest tu oczywiście mąka! To ona decyduje czy to ciasto drożdżowe będzie dla nas zdrowe, czy nie! Mąka, którą chcemy używać w naszej kuchni, musi pochodzić ze zboża NIEPRYSKANEGO! Bez oprysków RANDAPEM! Jeśli nie mamy dostępu do takiej mąki ekologicznej, lepiej zrezygnować z mąki niż podawać dzieciom wypieki z chemią! Chemia z oprysków nie znika, odkłada się z po każdym spożyciu w organizmie, powodując wcześniej czy później różnego rodzaju schorzenia. Dlatego zastanówmy się, MY RODZICE! Co jest dla NAS ważne!

Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej z dżemem lub owocami

Potrzebujemy :

  • 30 g drożdży +1 łyżeczka miodu na zaczyn
  • 200 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 550 g mąki orkiszowej (u mnie mieszanka mąki orkiszowej typ 630 i 1850)
  • 1 jajko
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • Wanilia
  • Dżem dowolny kwaskowy (u mnie dżem z czarnej porzeczki) lub owoce dowolne (u mnie wiśnie z domowej spiżarki)

Przygotowanie :

  • Do pojemnika wlewamy 200 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić.
  • Do miski lub miksera wsypujemy 550 g mąki orkiszowej , wlewamy płynny masło, drożdże, rozpuszczony miód, wanilie, jajko, wyrabiamy i odstawiamy na wyrośnięcie ok. 1 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wykładamy i rozwałkowujemy, smarujemy dżemem lub układamy lekko zmiażdżone (lub cienko pokrojone owoce) delikatnie zwijamy rulon i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15-20 minut.
  • Po tym czasie smarujemy strucle rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • Kruszonka : 1-2 łyżki masła klarowanego, łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżka miodu, 1-2 łyżki mąki orkiszowej.
  • Ciasto drożdżowe zamiast kruszonki możemy posypać sezamem, makiem lub nasionkami Chia.
  • Pieczemy  35 minut w temp 185 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked