Deser wiśniowy

Pyszne i zdrowe soczyste wiśnie, korzystajmy z nich jak najwięcej nie tylko w sezonie. Bardzo fajnie możemy je przechować na zimę, zamrażając wiśnie w pudełkach, zachowują swój kolor, smak i witaminy 🙂 U mnie obowiązkowo kilka pudełek zawsze wystarcza na cały sezon zimowy, cieszę się ich smakiem, gdy już dawno po sezonie 🙂

Deser wiśniowy – szybki w przygotowaniu , zdrowy i pyszny dla naszych dzieci. 🍒

Potrzebujemy: na dwa pucharki

  • 3 łyżki siemienia lnianego +około 5 łyżek gorącej wody do zalania.
  • 4 łyżki wiśni 🍒 (bez pestek)
  • 1 banan
  • 5 daktyli

Przygotowanie:

  • Siemie lniane zalewamy gorącą wodą na 5 minut.
  • Siemie lniane (kleik), wiśnie, daktyle, banan, umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem.
  • Rozlewamy do pucharków. Możemy wykonać ten deser również w wersji czekoladowej, dodając 1 łyżkę ekologicznego kakaa.

Dlaczego warto jeść wiśnie?

  • Źródło witamin — A, E, C, K, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B6 i B9)
  • Źródło minerałów – , magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, sód, potas, wapń
  • Źródło kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, oksalowy), które wspomagają oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych, a do tego pobudzają przemianę materii.
  • Źródło flawonoidów – (cyjanidyny, antocyjanidyny, proantocyjanidyn), nadają one wiśniom czerwono-niebieską barwę. Im ciemniejsze wiśnie, tym lepsze dla zdrowia.
  • Źródło melatoniny — hormon wpływający na nasz sen, jest również bardzo silnym antyoksydantem.
  • Dobre źródło pektyn, które ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn, dają uczucie sytości, dlatego wspomagają odchudzanie, a także obniżają poziom cholesterolu.
  • Wiśnie działają przeciwbólowo (poprzez działanie flawonoidów), przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.
  • Pomagają przy zaparciach.
  • Sok z wiśni dobrze jest pić w czasie przeziębień, ponieważ działa wykrztuśnie – rozrzedza gęsty śluz i ułatwia jego odkrztuszanie.
  • Wiśnie zalecane są w chorobie dny moczanowej (wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi), ponieważ antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego.
  • Wiśnie to super owoce, które wspierają cały nasz organizm i dodają piękna naszej skórze, warto wykorzystywać ten owoc w sezonie jak najwięcej a na zimę dużo zamrozić.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked