Zdrowa i wspaniała

Chleb orkiszowy z ziemniakami i cząbrem

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!

Chleb orkiszowy z ziemniakami i cząbrem

Składniki:

  • 50 g mąki żytniej ekologicznej
  • 200 g mąki orkiszowej razowej ekologicznej (1860)
  • 250 g mąki orkiszowej ekologicznej (630) ( Lubię mieszać różne mąki — oczywiście może być tu jeden lub dwa rodzaje mąki )
  • 150 g ugotowanych ziemniaków 
  • 250 ml mleka — u mnie roślinne migdałowe
  • 40 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól kłodawska— ilość według uznania.
  • 1 jajko 
  • garść siemienia lnianego
  • garść pestek z dyni
  • garść słonecznika
  • garść płatków owsianych ekologicznych
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka cząbru

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: W dużym kubku wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, sól, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, kminek, cząber, wlewamy drożdże.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy robotem lub ręcznie, przekładamy do formy, posypujemy mąką lub dowolnymi ziarnami, odstawiamy do wyrośnięcia (uwaga rośnie bardzo szybko) Jak podwoi swoją objętość, wkładamy chlebek do piekarnika ( nie musi być wcześniej nagrzany) i pieczemy ok.40 minut w temp. 200 C.

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked