Zdrowa i wspaniała

Sok z selera i jabłka

Cudownie leczniczy sok z selera naciowego i jabłka

Potrzebujemy:

  • Seler naciowy
  • jabłka

Przygotowanie:

Produkty wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej i wyciskamy pyszny, zdrowy soczek.

Krótko o ich wspaniałości…Dlaczego warto pić sok z selera ?

Seler

  • Seler w 100 g to tylko 16 kcal
  • Witaminy: A, kwas askorbinowy, B6, kwas foliowy, B5, cholinę.
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan.
  • Seler naciowy zmniejsza poziom złego cholesterolu.
  • Zawarte w soku selera  ftalany, obniżają ciśnienie krwi.
  • Sok z selera zawiera  duże ilości flawonoidów (przeciwutleniaczy), przez co działa przeciwnowotworowo!. W jednym z badań wykazano, że apigenina zawarta w selerze, zniszczyła 86% komórek rakowych płuc :O)
  • Seler działa przeciwzapalnie i hamuje rozwój infekcji, pomaga łagodzić bóle reumatyczne i stawowe, jak również wiele innych problemów zapalnych w ciele.
  • Sok z selera usprawnia działanie mózgu
  • Rewelacyjnie oczyszcza organizm z toksyn!
  • Jest pomocny w odchudzaniu
  • Sok z selera to naturalny afrodyzjak! 
  • Seler idealnie nadaje się do odkwaszenia organizmu.
  • Seler w połączeniu z magnezem (który jest w selerze) ma działanie uspokajające na układ nerwowy, jest świetny na dobry sen!
  • Seler naciowy jest świetnym produktem do nawodnienia organizmu, 100 g jest aż 95 g wody! Przez co nasza skóra promienieje! Jest odżywiona, jest piękna!

Jabłko

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked