Babeczki orkiszowe z owocami

Muffinki, babeczki, bułeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka zwierzęcego, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Babeczki orkiszowe z owocami

Potrzebujemy:

  • 250 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, owsiane lub z nasion konopi. Jak zrobić takie mleko ? Zerknij TU)
  • 280 g mąki orkiszowej ekologicznej!
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 40 g masła klarowanego lub olej kokosowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Dowolne owoce (borówki, truskawki, mango, banan, porzeczki )

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy razem z miodem, dodajemy mleko, roztopione masło, ocet jabłkowy, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki.
  • Do formy wykładamy gotowe foremki lub samodzielnie wykonane z papieru do pieczenia papilotki (najczęściej robię papilotki sama, wtedy mam pewność, że muffinki nie przykleją się do papierka), na spód foremki , wkładamy 2-3 kawałki owoców, następnie wlewamy po 2 łyżki ciasta i ponownie na wierzch układamy kilka kawałków owoców.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 C.

❤️Babeczki z borówkami… 😋

❤️Babeczki z truskawkami 🍓

Spróbuj również babeczek na soku pomarańczowym z marchewką i gorzką czekoladą….




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked