Zdrowa i wspaniała

Chleb orkiszowy na zakwasie z kaszą jaglaną

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb orkiszowy na zakwasie z kaszą jaglaną

Potrzebujemy:

  • 200 ml zakwasu żytniego (pracującego) – jak zrobić zerknij TU
  • 250 ml wody przegotowanej letniej
  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 1850 
  • 150-200 g kaszy ugotowanej jaglanej ekologicznej
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy zakwas żytni, wodę, dodajemy mąkę, kaszę jaglaną i sól, dokładnie wyrabiamy, odstawiamy w misce, przykrywając ściereczką na 2 godziny.
  • W ciągu tych 2 godzin składamy ciasto 3-4 razy. (rozciągamy i składamy).
  • Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki lub koszyka do wyrastania i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania może być różny, zależy od mocy zakwasu, czasami jest to dwie godziny a czasami pięć godzin. 
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 240 C. Po włożeniu chleba obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy 40 minut.
  • Upieczony gorący chlebek spryskujemy wodą i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
  • Piekąc chleb na zakwasie, wstawiam do piekarnika mały pojemnik z wodą, dzięki parowaniu chleb po upieczeniu nie jest suchy i twardy.

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked