KASZA Z SAMOPSZY

Ziarno samopszy jest niezwykłym zbożem ze względu na ilość i jakość składników odżywczych w nim zawartych. Zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, antyoksydanty oraz życiodajne pierwiastki takie jak magnez, cynk, mangan, żelazo i potas. Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami chronią nasze komórki przed starzeniem się i rozpadem oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Ich ważną funkcją jest również ochrona oczu przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

🔸Dla osób dbających o idealną sylwetkę i tych do niej dążących najważniejszą kwestią jest zbilansowana dieta w tym dostarczenie wraz z pożywieniem dużej ilości błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto zawarte w nim beta- glukany wykazują silne działania wspierające odporność.

🔸Zawarty w kaszy potas wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę nerek i usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Cynk razem z manganem wspierają profilaktykę osteoporozy. Ponadto sam cynk pełni szereg istotnych funkcji w organizmie, otóż od niego zależy kondycja naszych włosów, skóry i paznokci, praca tarczycy, utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi oraz pomaga w walce z coraz częściej występującą chorobą, jaką jest depresja.

🔸Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.

Pyszna zdrowa kasza na śniadanie lub kolację

Potrzebujemy: duża porcja na 4-5 osób

  • 1 szklanka kaszy z samopszy
  • 2 szklanki wody
  • mleko owsiane
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • cynamon (około pół łyżeczki)
  • daktyle (około 10 sztuk)
  • maliny

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
  • Do gotowej ciepłej kaszy dodajemy mleko ( w ilości takiej, jaka pasuje nam gęstość), masło migdałowe, pokrojone daktyle, cynamon, mieszamy, wykładamy do miseczek, posypujemy świeżymi malinami (lub konfiturą z malin bez cukru).

Kasza z samopszy z musem owocowym


Potrzebujemy:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy samopszy
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • kawałek mango
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
  •  W miksera dodajemy banana, jabłka, mango, garść orzechów, trochę wody, miksujemy na gładko.
  • Gotowy mus dodajemy do kaszy.

Kasza z samopszy w wersji czekoladowej ♥️

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy samopszy
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • kawałek mango
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziaren konopi
  • 1-2 łyżki kakao ekologiczne
  • Świeże owoce : maliny, mango, borówki 😋

Przygotowanie:

  • W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
  •  W miksera dodajemy banana, jabłka, mango, garść orzechów, ziarna konopi, kakao, trochę wody, miksujemy na gładki mus.
  • Gotowy mus dodajemy do kaszy, posypujemy świeżymi owocami.

Kasza z samopszy czekoladowa w wersji z mango, posypane cynamonem 😋

Kaszka manna z samopszy z jagodami

Potrzebujemy:

  • Kaszkę z samopszy (drobno zmieloną)
  • Woda lub mleko (mleko roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
  • Ulubione owoce (jagody, borówki, truskawki 🍓, maliny, brzoskwinie, banany🍌 lub miód 🍯

Przygotowanie :

  • Kaszkę należy zalać wodą lub mlekiem w proporcjach 1:1,5, mieszając doprowadzić do wrzenia. Proporcje należy dopasować do swoich upodobań.
  • Do gotowej kaszki dodajemy ulubione owoce lub miód naturalny.

Kaszka z samopszy w wersji z truskawkami, mango i orzechami 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked