Pierogi ziemniaczane z koperkiem

Najważniejsze w tej potrawie są składniki, to dzięki nim potrawa zalicza się do zdrowych lub mało zdrowych posiłków. Na pierwszym miejscu jest oczywiście mąka, najlepiej ze sprawdzonego polskiego gospodarstwa (ekologiczna), do tego prawdziwe, wiejskie ziemniaki, zdrowe bez oprysków od rolnika i jajeczka od szczęśliwych kurek, karmionych naturalnie (bez sztucznych pasz), i wtedy, tak….możemy spożywać bez wyrzutów sumienia. Pierogi z ziemniaków i koperku pojawiają się u mnie dość często, bo nie zawsze jest możliwość zdobycia dobrego sera lub mleka. Jest do dobra alternatywa na obiad bezmięsny, syty i smaczny 🙂

Pierogi ziemniaczane z koperkiem

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (jeśli nie możesz jeść jajka, zrezygnuj, dolej trochę więcej wody i też będzie super)
  • 560 g mąki orkiszowej ekologicznej

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych zimnych ziemniaków
  • 2 cebule (usmażone na złoto) – najlepiej na smalcu.
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto wkładamy do miksera i wyrabiamy ciasto lub samodzielnie robimy to w misce.
  • Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać usmażoną cebulę, pokrojony drobno koperek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać składniki ręką.
  • Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić kółka na pierogi, nakładać farsz i zlepiać.
  • Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked