Migdałowa kasza z chia

Pyszna propozycja śniadaniowa kasza migdałowa zrobiona z mleka migdałowego z dodatkiem nasion chia, z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.

🔸Śniadanie bardzo łatwe do przygotowania, bo proste jedzenie, jak najmniej przetworzone, to zdrowe jedzenie!

➡️Mleko migdałowe robimy w bardzo łatwy sposób zerknij TU.

Migdałowa kasza z chia

Potrzebujemy: w słoiku lub miseczce

  • Mleko migdałowe
  • Nasiona chia

Przygotowanie:

  • Mleko, rozlewamy do miseczki lub słoika, dodajemy nasionka chia, na początku 3 łyżki, mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy ponownie i dodajemy jeszcze nasionek, jeśli jest potrzeba (zależy to od ilości użytego mleka), około 2 łyżek, aby masa była gęsta. Całość odstawiamy na 10 min, następnie dodajemy orzechy, ulubione owoce lub musy owocowe (czyli przetare owoce). Takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej i zamknąć w słoiczku 😊 a rano poprostu zabrać do pracy :).
Słoiczki z kaszą migdałową, rodzynkami, czerwoną porzeczką, malinami, orzechami, włoskimi, orzechami nerkowca, posypane nasionami konopi.

CHIA

➡️Czy wiecie, że łyżka nasion chia (czyli około 10 g)zawiera 45-50 kcal. To dość dużo, ale nasiona te zawierają cenne białko, węglowodany i tłuszcze, szczególnie omega-3 i omega – 6, które mają działanie przeciwzapalne, pomagają zmniejszyć ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.

➡️Ze względu na obecność kwasów omega, poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację.

➡️Nasiona chia posiadają też cenne duże ilości przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy, kawowy) a także flawonoidy, w tym mirycetyna, kwercetyna i kemferol).
➡️Ważną ciekawostką jest to , że już 1 łyżka takich nasionek pokrywa około 6% zapotrzebowania na wapń.
➡️Oczywiście mają też sporą ilość błonnika przez co mają właściwości oczyszczające nam organizm.

Takie małe nasionka a tyle w nich wspaniałości…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked