Pyszna propozycja śniadaniowa kasza migdałowa zrobiona z mleka migdałowego z dodatkiem nasion chia, z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.
🔸Śniadanie bardzo łatwe do przygotowania, bo proste jedzenie, jak najmniej przetworzone, to zdrowe jedzenie!
➡️Mleko migdałowe robimy w bardzo łatwy sposób zerknij TU.
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210210_104626-1000x750.jpg)
Migdałowa kasza z chia
Potrzebujemy: w słoiku lub miseczce
- Mleko migdałowe
- Nasiona chia
Przygotowanie:
- Mleko, rozlewamy do miseczki lub słoika, dodajemy nasionka chia, na początku 3 łyżki, mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy ponownie i dodajemy jeszcze nasionek, jeśli jest potrzeba (zależy to od ilości użytego mleka), około 2 łyżek, aby masa była gęsta. Całość odstawiamy na 10 min, następnie dodajemy orzechy, ulubione owoce lub musy owocowe (czyli przetare owoce). Takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej i zamknąć w słoiczku 😊 a rano poprostu zabrać do pracy :).
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_203102-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220718_164647.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_204252-scaled.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_204434-scaled.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_204731-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_204808-scaled.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_20220712_204858-scaled.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210210_104500-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210210_104539-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210210_104559-1000x750.jpg)
CHIA
➡️Czy wiecie, że łyżka nasion chia (czyli około 10 g)zawiera 45-50 kcal. To dość dużo, ale nasiona te zawierają cenne białko, węglowodany i tłuszcze, szczególnie omega-3 i omega – 6, które mają działanie przeciwzapalne, pomagają zmniejszyć ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.
➡️Ze względu na obecność kwasów omega, poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację.
➡️Nasiona chia posiadają też cenne duże ilości przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy, kawowy) a także flawonoidy, w tym mirycetyna, kwercetyna i kemferol).
➡️Ważną ciekawostką jest to , że już 1 łyżka takich nasionek pokrywa około 6% zapotrzebowania na wapń.
➡️Oczywiście mają też sporą ilość błonnika przez co mają właściwości oczyszczające nam organizm.
Takie małe nasionka a tyle w nich wspaniałości…