USZKA z pieczarkami do barszczyku

USZKA z pieczarkami do barszczyku — sprawdzony przepis, są po prostu pyszne…

Potrzebujemy: farsz.

  • 1 kg pieczarek koniecznie świeżych białych 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie farszu:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy cebulę i smażymy na złoto.  Pieczarki myjemy, obieramy, i drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki razem dusimy, aż do odparowania wody, dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, lekko miksuje go blenderem.

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i wyrabiamy ciasto lub jeśli nie mamy miksera łączymy wszystkie składniki w misce.
  • Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić małe kółka z kieliszka, nakładać farsz i zlepiać.
  • Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 

Ciasto idealne również na pierogi ruskie lub pierogi z kapustą i pieczarkami.

PIEROGI RUSKIE



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked