Coś do chlebka

Pasta z jajek

JAJKA niby wszystkim znane, a są nie doceniane, szkoda bo to naprawdę bogactwo witamin i minerałów (witaminy A, E, D, K, B5, B2, B9,V B12, składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, jodu, i selenu)

 

  • Źródło pełnowartościowego białka w najczystszej postaci a dzięki niemu wzmacnia mięśnie.
  • Źródło choliny — która odpowiada za prawidłowe działanie mózgu, pobudza układ nerwowy, usprawnia pamięć.
  • Zawiera luteinę– która poprawia, chroni wzrok.
  •  Jajeczka są bardzo syte, jedząc na śniadanie długo zaspokoją nam głód.
  •  Zawarte w jajkach żelazo jest najłatwiej przyswajalnym żelazem, 100 g/ 2,7 mg – dzienne zapotrzebowanie to 10-20 mg.
  • Pyszne jajka oprócz wysokiej wartości odżywczej upiększają nasze włosy i skórę.

PAMIĘTAJ, JAJKA NIE PODNOSZĄ POZIOMU CHOLESTEROLU! Badania (prof. Franka Hu z Harvard T. H Chan School of Public Health), nie wykazały żadnej zależności między ilością zjedzonych jajek a problemami z sercem.

NAJLEPIEJ przyswajalne są jajka gotowane na miękko (4 min), gdy gotujemy za długo tracimy nasze cenne witaminki.

Pasty z jajek — oczywiście jajka od szczęśliwych kurek !!!

Pasta jajeczna z majonezem z orzechów nerkowca.

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy majonez, szczypior, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.

Pasta jajeczna z oliwą 

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy oliwę, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.

Pasta jajeczna z awokado

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • pół awokado (miękkiego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy rozgniecione widelcem awokado, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.

 

 

Jajko dla urody?…O tak jest świetnym kosmetykiem na przykład dla włosów lub jako maseczka na twarz 🙂

Moją ulubioną odżywką jest żółtko jajka, stosuję ją co najmniej raz w tygodniu… Jak działa? Włosów po prostu  jest po niej więcej 🙂 . 

ODŻYWKA NA WŁOSY

– 1 żółtko + 2 łyżki oleju rycynowego
Żółtko mieszamy z olejem i nakładamy na włos. Zakładamy czepek i ręcznik i pozostawiamy na 20 min. Po tym czasie dokładnie myjemy.

Białko jajka wykorzystywane jest również jako naturalny kosmetyk, jako środek złuszczający, łagodzący zaczerwienienia. Działa też skutecznie dla osób z trądzikiem poprzez właściwości przeciwzapalne. Białko ponadto oczyszcza i nawilża skórę.

KREM NAWILŻAJĄCY 

– 1 Białko kurze + 1 łyżka miodu + 15 kropli olejku arganowego lub migdałowego. 
Białko ubijamy, mieszamy z miodem i olejkiem. Nakładamy na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy, 20 min.

MASECZKA ŚCIĄGAJĄCA, ODTŁUSZCZAJĄCA, ZAMYKAJĄCA PORY

– 1 Białko kurze + pół łyżeczki soku z cytryny
Białko ubijamy, mieszamy z sokiem z cytryny. Nakładamy na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy, 20 min.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.