Kisiel z owoców i warzyw

Kisiel to lekki słodki deser, prosty i szybki w wykonaniu, zdrowa przekąska już dla najmłodszych. Kisiel owocowy możemy przygotować  z prawie wszystkich kolorowych owoców a nawet z owoców i warzyw. Owoce są naturalnie słodkie, więc w niektórych możemy pominąć dodatek słodzika. Możemy robić kisiel gładki lub z kawałkami owoców. Mój faworyt to kisiel z pomarańczy i jabłka i kisiel truskawkowy. Nie ma potrzeby kupowania kisielu w torebkach ze zbędnymi barwnikami, nasz domowy kisiel jest tak samo pyszny a na pewno zdrowszy. 

 

 

Pyszny, lekki deser dla małych i dużych…Kisiel malinowy z burakiem ! Oczywiście najlepiej zjadać takie świeże malinki w sezonie, najlepsze owoce na odporność…a te z krzaczka najpyszniejsze! Ale kiedy skończą się na krzaczku to sięgamy do słoiczka zimowego 🙂

 

Kisiel z malin i buraka

Potrzebujemy:

  • 250 ml wody
  • 50 ml soku z buraka
  • 50 ml soku z malin (może być razem z malinami)
  •  łyżka ksylitolu lub miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Maliny

Przygotowanie :

  • Wodę zagotowujemy.
  • Do naczynia wlewamy sok z buraka i sok z malin, dodajemy ksylitol, mąkę, mieszamy składniki, wlewamy do przegotowanej wody, energicznie mieszamy, gotujemy 1 minut.
  • Gotowy kisiel przelewamy do pucharków, podajemy z malinami. 😋

Pyszny, lekki deser dla dużych i małych…Kisiel truskawkowy ! Oczywiście najlepszy w sezonie, ale kto by w sezonie gotował truskawki 🙂 lepiej zjadać je od razu z krzaczka…oczywiście tego nie pryskanego!

Kisiel Truskawkowy

Potrzebujemy:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone).
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • Do podania: Jabłko, jogurt naturalny, cynamon.

Przygotowanie:

  • Do truskawek wlewamy 450 ml wody, miksujemy, dodajmy łyżkę cukru, zagotowujemy.
  • W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, chwilę gotujemy, rozlewamy do pucharków.
  •  Jabłko ścieramy, układamy na wierzchu kisielu, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy cynamonem…pycha :).

Jak zrobić jogurt naturalny ? To bardzo prosta sprawa …zerknij TU.

 

Kisiel truskawkowo- jabłkowy

Potrzebujemy:

  • 200 g truskawek (świeże lub rozmrożone)
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu — opcjonalnie !
  • 500 ml wody 

Przygotowanie:

  • Jabłka ścieramy, dodajemy truskawki, miksujemy. Do masy owocowej wlewamy 450 ml wody, dodajemy łyżkę słodzika, zagotowujemy.
  • W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do owoców, mieszamy, gotujemy chwilę, rozlewamy do pucharków.

 

 

Kisiel z marchewki 

Potrzebujemy:

  • 1 marchewkę
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • sok z jednej pomarańczy
  • 300 ml wody
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  •  Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tartce.
  • W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy startą marchewkę, słodzik i gotujemy.
  • Gdy woda już się zagotuje, gotujemy jeszcze około 3 minuty, aby marchewka była mięciutka.
  • Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do gotującej się marchewki, gotujemy ok minuty i gotowe!

Kisiel owocowy

Potrzebujemy:

  • 300 g soku z wyciskarki (jabłko, marchew, pomarańcz)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Z soku odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, pozostały sok zagotowujemy.
  • Do soku wlewamy  sok z mąką, energicznie mieszając, aby nie powstały gródki.
  • Sok z owoców jest słodki więc nie ma potrzeby dodawania do kisielu cukru. 
  • W zależności od tego jakich owoców użyjemy, będzie zależał smak i kolor kisielu. 

Kisiel z kiwi

Potrzebujemy:

  • 300 ml wody
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki ksylitolu 
  • 3 dojrzałe kiwi

Przygotowanie:

  • Z 300 ml wody, odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.
  • Resztę wody razem ze słodzikiem zagotowujemy.
  • Kiwi rozdrabniamy na  gładko. 
  • Do zagotowanej wody, wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną, energicznie mieszając, aby nie powstały gródki.
  • Do powstałego białego kisielu wlewamy rozdrobnione kiwi, mieszamy i rozlewamy do pucharków.

 

Kisiel z jabłka i pomarańczy

Potrzebujemy

  • 300 ml wody
  • 200 ml soku z jabłka i pomarańczy (z wyciskarki wolnoobrotowej)
  • 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie :

  • Wodę zagotowujemy.
  • Do naczynia wlewamy sok z jabłka i pomarańczy, dodajemy miód, mąkę, mieszamy składniki, wlewamy do przegotowanej wody, energicznie mieszamy, gotujemy 1 minut.
  • Gotowy kisiel przelewamy do pucharków.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked