Jogurt naturalny jest przede wszystkim dobry źródłem pełnowartościowego białka, żywe szczepy bakterii acidofilnych obecne w jogurcie usprawniają proces trawienia, pomagają przy problemach takich jak biegunki, zaparcia czy wzdęcia. Wysoka zawartość fosforu i wapnia dba o nasz układ kostny, zawarty potas pomaga obniżać ciśnienie krwi. Bakterie probiotyczne zapobiegają zakażeniom dróg moczowych. Regularne jedzenie jogurtu zaleca się szczególnie w czasie i po kuracji antybiotykowej.
Większość nabiału robię sama, dlaczego..? Bo nie ufam marketowemu! Przekonałam się na sobie i swojej rodzinie, że sklepowy nabiał bardziej szkodzi niż daje cokolwiek wartościowego. Nabiał dostępny w polskich sklepach niestety niewiele ma wspólnego z produktami, które wytwarza się tradycyjnymi metodami i nie znajdziemy w nich większości witamin, ale za to dostarczą nam niepotrzebnych i szkodzących dodatków, które po trochę niszczą nam organizm, a najbardziej organizm dziecka np. przepełnione cukrem jogurciki lub sery żółte naszpikowane konserwantami. Dlatego ja dbam o moją rodzinę 🙂
Jogurt naturalny jak zrobić ?
- 05 litra świeżego mleka prosto od krówki, wlewamy do garnuszka, podgrzewamy, aż do wrzenia (pasteryzacja), następnie studzimy do około 35-40 C.
- Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki ciepłego jogurtu naturalnego (lub starter jogurtowy), mieszamy, przelewamy do termosu (wlewamy do termosu, ponieważ musi utrzymywać temperaturę około 35 C) i zostawiamy na 12 godzin.
- Gotowy jogurt wstawiamy do lodówki.
Wartości odżywcze (100 g jogurtu naturalnego 2%)
Energia (kcal) | 55 kcal |
Energia (kj) | 231 kj |
Białko | 3.3 g |
Tłuszcz | 2 g |
Węglowodany ogółem | 6 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Cholesterol | 8 mg |
Odpadki w produkcie rynkowym | 0 % |
Woda | 86.5 g |
Białko zwierzęce | 3.3 g |
Białko roślinne | 0 g |
Izoleucyna | 225 mg |
Leucyna | 382 mg |
Lizyna | 355 mg |
Metionina | 105 mg |
Cystyna | 38 mg |
Fenyloalanina | 196 mg |
Tyrozyna | 189 mg |
Treonina | 178 mg |
Tryptofan | 55 mg |
Walina | 294 mg |
Arginina | 133 mg |
Histydyna | 107 mg |
Alanina | 132 mg |
Kwas asparaginowy | 305 mg |
Kwas glutaminowy | 885 mg |
Glicyna | 79 mg |
Prolina | 411 mg |
Seryna | 231 mg |
Sód | 63 mg |
Potas | 200 mg |
Wapń | 170 mg |
Fosfor | 122 mg |
Magnez | 17 mg |
Żelazo | 0.1 mg |
Cynk | 0.46 mg |
Miedź | 0.03 mg |
Mangan | 0 mg |
Jod | 3.6 μg |
Witamina A | 16 μg |
Retinol | 14 μg |
Beta-karoten | 13 μg |
Witamina D | 0.03 μg |
Witamina E | 0.03 mg |
Tiamina | 0.046 mg |
Ryboflawina | 0.216 mg |
Niacyna | 0.14 mg |
Witamina B6 | 0.06 mg |
Foliany | 10 μg |
Witamina B12 | 0.5 μg |
Witamina C | 1 mg |