Kalafior w sosie pomidorowym

Pyszna alternatywa na obiadek bezmięsny… Pomysł po prostu świetny! Koniecznie wypróbuj ten przepis…na pewno Ci zaskakuje 🙂

Kalafior w sosie pomidorowym

Potrzebujemy: Duża porcja 🙂

  • 1 kalafior (lub dwa małe)
  • 4 marchewki
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 kawałków suszonego pomidora ( u mnie z zalewy)
  • około 1 l przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • Olej kokosowy lub masło klarowane
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca (jako śmietanka), wcześniej namoczonych około 2-3 godzin.
  • lubczyk, sól, chili – ilość według uznania 🙂

Przygotowanie:

  • W dużym garnku lub woku, podsmażamy delikatnie na tłuszczu, pokrojoną w duże kawałki cebulę, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, lubczyk, mieszamy, dusimy około 5 min.
  • Następnie do marchewki i cebuli dodajemy rozdrobniony na małe różyczki kalafior, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i chili. Mieszamy i dusimy 10-15 minut, tak by warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Do kielicha blendera wkładamy orzechy nerkowca, suszone pomidory i 0,5 szklanki wody (jeśli jest bardzo gęste, możemy dolać trochę więcej wody), miksujemy na gładką śmietankę. Możemy oczywiście dodać samą śmietankę z orzechów nerkowca bez pomidorów suszonych. Ale pomidory dają wyrazistość temu sosowi. 🙂
  • Gotową śmietankę wlewamy do kalafiora, mieszamy, podgrzewamy razem z 5 min.
  • Kalafior w sosie pomidorowym wyśmienicie smakuje podany z ryżem .:)




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked