Sok jabłko, seler, natka rzodkiewki

Sok jabłko, seler, natka rzodkiewki to mega dawka witamin, które wzmocnią twój organizm w walce z wirusami 🙂

Świeże soki oczyszczają i budują nasz organizm, powinniśmy pić ich jak najwięcej !! To witaminy w czystej i świeżej postaci, bez konserwantów, bez pasteryzacji, bez sztucznego cukru.

Nigdy nie wyrzucaj natki rzodkiewki jest bardzo wartościowa nawet bardziej niż sama rzodkiewka 🙂

Sok jabłko, seler, natka rzodkiewki

Potrzebujemy:

  • jabłka
  • seler naciowy
  • natka rzodkiewki

Przygotowanie:

Produkty wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej i wyciskamy pyszny, zdrowy soczek.

Krótko o ich wspaniałości…

Seler

  • Seler w 100 g to tylko 16 kcal
  • Witaminy: A, kwas askorbinowy, B6, kwas foliowy, B5, cholinę.
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan.
  • Seler naciowy zmniejsza poziom złego cholesterolu.
  • Zawarte w soku selera  ftalany, obniżają ciśnienie krwi.
  • Sok z selera zawiera  duże ilości flawonoidów (przeciwutleniaczy), przez co działa przeciwnowotworowo!. W jednym z badań wykazano, że apigenina zawarta w selerze, zniszczyła 86% komórek rakowych płuc :O)
  • Seler działa przeciwzapalnie i hamuje rozwój infekcji, pomaga łagodzić bóle reumatyczne i stawowe, jak również wiele innych problemów zapalnych w ciele.
  • Sok z selera usprawnia działanie mózgu
  • Rewelacyjnie oczyszcza organizm z toksyn!
  • Jest pomocny w odchudzaniu
  • Sok z selera to naturalny afrodyzjak! 
  • Seler idealnie nadaje się do odkwaszenia organizmu.
  • Seler w połączeniu z magnezem (który jest w selerze) ma działanie uspokajające na układ nerwowy, jest świetny na dobry sen!
  • Seler naciowy jest świetnym produktem do nawodnienia organizmu, 100 g jest aż 95 g wody! Przez co nasza skóra promienieje! Jest odżywiona, jest piękna!

Jabłko

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu
  • Minerały : wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

Natka rzodkiewki

  • Witaminy: Bardzo dużo witaminy C i to w dużej ilości, jest jej więcej niż w cytrynie! ponadto witamina E i PP, witaminy z grupy (B1, B2)
  • Minerały: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
  • Oczyszcza i odtruwa nam organizm, z substancji kancerogennych i wszelkich toksyn.
  • Wzmacnia nam układ odpornościowy (witamina C).
  • Poprawia przemianę materii.
  • Reguluję ciśnienie krwi.
  • Zawiera glukozynolany, które działają przeciwnowotworowo – i jest ich nawet więcej niż w brokule!
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Sok z liści rzodkiewki jest wykorzystywany do leczenia żółtaczki.
  • Wspomaga trawienie i cały metabolizm.
  • Siarka zawarta w rzodkiewkach, rewelacyjnie działa na skórę, włosy i paznokcie, dodaje nam piękna 🙂
♥️



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked