KISZONKI- NATURALNE ZAKWASY Z WARZYW – kiszone buraki

Naturalne zakwasy z warzyw i kiszonki to mądrość odkryta ok. 300 r. p.n.e. wtedy to już robotnicy dostawali ryż z kapustą kiszoną. Dużą wartość odżywczą odkryto bardzo wcześnie, już wtedy kapusta kiszona chroniła ich przed groźnymi chorobami, spowodowanymi niedoborem witamin. Dlatego warto ją spożywać i stosować w codziennej diecie. Jeśli jesteś zestresowany, chory lub musisz zażywać jakiekolwiek leki, choćby przez krótki czas, zadbaj o przywrócenie równowagi jelitowej, poprzez uzupełnianie diety w naturalne probiotyki.

Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm, a przy dzisiejszym przetworzonym jedzeniu jest to bardzo ważne, do tego działa ochronnie i wzmacnia system odpornościowy. Nasz system niestety jest bardzo delikatny i bardzo łatwo można go zniszczyć, na przykład po kuracji antybiotykami, lekami czy też po chemioterapii. Naprawa systemu wymaga naszej pracy i cierpliwości, może trwać nawet kilka lat.

➡️Ale jak stosować? Podpowiadam…

Zakwas to probiotyk, aby działał, należy pić go systematycznie, na czczo. Pamiętajmy  aby zacząć od niewielkiej ilości, na początek od małego kieliszka (50 ml), aby oswoić organizm z żywymi szczepami dobrych bakterii. Potem można zwiększyć dawkę i pić nawet szklankę dziennie.

Zakwas z buraków jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i dzieciom, ponieważ, zawiera bardzo dużo kwasu foliowego oraz witamin i minerałów. Zakwas zrobiony z wiejskich buraczków, jest słodkawy w smaku, więc nie ma większego problemu z podaniem go dzieciom.

➡️Bardzo ważne jest, aby stan naszych jelit i organów trawiennych był w dobrej formie, ponieważ cały nasz układ trawienny odpowiedzialny jest za produkcję aż 90% serotoniny, hormonu związanego z zadowoleniem i naszym samopoczuciem.

➡️Najnowsze badania potwierdzają, że zdrowe jelita mają wpływ na jakość naszego snu, nauki czy też prawidłowego funkcjonowania mózgu.

➡️Dzieci szczególnie bardzo szybko tracą równowagę w jelitach, wystarczy choróbsko, jakiś antybiotyk , lekarstwa i organy trawienne są osłabione, przez co zwiększają przepuszczalność ich ścian. Wszystko to sprawia, że pokarm nie jest właściwie trawiony i przyswajany. Często dzieci mimo normalnego wyglądu mają bardzo duży niedobór substancji odżywczych, dlatego jest to ważne, aby do kiszonek przyzwyczajać od najmłodszych lat.

➡️U nas w rodzinie najchętniej pijemy  sok z kapusty kiszonej  lub buraka czerwonego. Łatwe do przygotowania, łatwe do podania, samo zdrowie, korzystajmy z tego.

❤️Burak czerwony to skarbnica zdrowia:

Jedzmy na zdrowie, surowy, gotowany lub ukiszony!

➡️Informacji na temat buraka jest bardzo dużo, po prostu muszę jeszcze raz napisać o nich, bo są rewelacyjne.

  • Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
  • Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
  • Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
  • Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
  • Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
  • Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
  • Wzmacnia system immunologiczny.
  • Leczy choroby wątroby, nerek.
  • Reguluje cholesterol.
  • Zapobiega osteoporozie.
  • Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
  • Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
  • Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
    usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek.
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Przeciwdziała miażdżycy,
  • Hamuje procesy gnilne w jelitach.
  • Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
  • Przyśpiesza przemianę materii.
  • Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
  • Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.

❤️Kiszone buraki – jak zrobić…

  • Buraki myjemy, kroimy n 2-4 części, wkładamy do litrowego słoika, wrzucamy 3 ząbki czosnku, 1 chrzan, 3 kulki pieprzu czarnego, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, zakrywamy baldachimem z kopru.
  • Zalewamy zalewą(na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej nie jodowanej), zakręcamy.
  • Woda może być ciepła przegotowana lub zimna przepuszczona przez filtr.
  • Po 2 tygodniach  kiszonka jest już gotowa.

➡️ Jeżeli sok wykorzystamy a zostaną nam buraki, to co możemy z nich zrobić? Oczywiście je wykorzystać są zbyt wartościowe, aby je po prostu wyrzucić. Więc ja wykorzystuje je tak:

❤️Jako surówka do obiadu:

  • Kilka buraków kiszonych,
  • cebula
  • 2 jabłka
  • oliwa
  • sól i pieprz.

Buraki ścieram na małych oczkach, dodaje dwa jabłka starte na grubych oczkach, dodaje drobno pokrojoną cebulkę, skrapiam oliwą, dosmaczam solą i pieprzem.

Moja ulubiona najprostsza sałatka z kiszonych buraków, czosnku i oliwy 🙂

Możesz również tak wykorzystać kiszone buraki…

❤️Jako składnik zupy – ścieram na tarce i dodaje do barszczu lub zupy buraczkowej, jest wtedy w smaku bardziej intensywna.

❤️ Jako kiszonka (zamiast ogórka kiszonego) na kanapkę, jako dodatek do śniadania lub kolacji- Uwielbiam!!! I stosuję prawie codziennie w swoim menu. Bo kiszonki powinny być stałym elementem naszego jadłospisu.

❤️Możemy przepuścić je przez wyciskarkę do soku, przez co uzyskujemy dodatkowy sok.

❤️Robimy ćwikłę z chrzanem — wykorzystujemy tu pulpę powstałą z kiszonych buraków po wyciśnięciu z nich soku, sok wypijamy a do pulpy dodajemy chrzan biały, doprawiamy do smaku. Takie buraczki z chrzanem smakują rewelacyjnie do mięsa, serów lub jako dodatek do obiadu ! Pycha 🙂

❤️ Robimy pyszną pastę na chlebek…

JAK PRZYGOTOWAĆ INNE KISZONKI? ZERKNIJCIE TU




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked