Placki dyniowo- korzenne

Pyszne bardzo aromatyczne placuszki, świetne na kolacje lub śniadanie, albo jako przekąska do pracy czy szkoły.

Placki dyniowo- korzenne

Potrzebujemy:

  • 500 ml zsiadłego mleka (ja robię sama 😉 Jak zrobić zerknij TU. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka, dodajemy mleko wiejskie niepasteryzowane lub mleko roślinne – u nas zazwyczaj mleko kokosowe lub mleko konopne, które robi się ekspresowo 🙂
  • 1 jajko
  • około 150 g dyni (u mnie dynia prowansalska)
  • 2 duże jabłka
  • garść orzechów (włoskie, laskowe)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody (możemy pominąć, też wychodzą 🙂
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 200-250 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630 lub typ 1850) – ilość mąki w zależności czy użyjemy zsiadłe mleko czy zwykłe mleko.
  • Opcjonalnie możemy dodać garść rodzynek
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • Dynie ścieramy na drobnych oczkach, jabłka na dużych oczkach.
  • Do miski wkładamy 1 jajko, zsiadłe mleko, mieszamy , dodajemy dynie, jabłka i lekko zmielone orzechy, mieszamy składniki, dodajemy mąkę, sodę, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika, łączymy dokładnie składniki.
  • Rozgrzewamy patelnie, dodajemy odrobinę oleju kokosowego (ja olej dodaję na pierwszą patelnię z plackami, resztę smażę na suchej patelni).
  • Pysznie smakują podane z jogurtem naturalnym lub konfiturą.

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked