Placki z dynią

Jesienne placuszki z dynią. Ich smak jest fenomenalny. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, idealne na jesienną pogodę 🙂

Placki z dynią

  • Około 300 g świeżej dyni startej na małych oczkach.
  • 3 jajka wiejskie
  • 2 łyżki serka maskarpone
  • pól łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki migdałowej – (W przepisie wykorzystuje dwa rodzaje mąki, ale można je zrobić tylko z mąki migdałowej).
  • 50 g mąki bambusowej lub kokosowej lub lnianej
  • wanilia
  • cukier puder kokosowy lub miód naturalny
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • Do miski włóż startą dynię, jajka, serek, wanilię, wymieszaj składniki.
  • Do masy dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę, wymieszaj, będzie gęsta masa.
  • Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym, smażymy na rumiano, małe okrągłe placuszki.
  • Podajemy posypane cukrem kokosowym lub polane miodem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked