Uwielbiam ciasta marchewkowe…i ten zapach cynamonu i kardamonu…pycha
🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕
Potrzebujemy:
- 🥕2 marchewki (około 150 g) – można użyć pulpy pozostałej z wyciśniętego soku z marchewki.
- 2 banany
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 3 jajka
- 40 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Marchew ścieramy na małej tarce.
- W jednej misce mieszamy marchew, rozgniecione banany, zmielone orzechy, olej kokosowy
- W drugiej mieszamy mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
- Jajka ubijamy razem z ksylitolem
- Do pierwszej miski dodajemy ubite jajka, mieszamy, dodajemy zawartość drugiej miski, mieszamy, przelewamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.
🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕