Zdrowa i wspaniała

Ciasto marchewkowe bez glutenu

Uwielbiam ciasta marchewkowe…i ten zapach cynamonu i kardamonu…pycha

🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕

Potrzebujemy:

  • 🥕2 marchewki (około 150 g) – można użyć pulpy pozostałej z wyciśniętego soku z marchewki.
  • 2 banany
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 40 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Marchew ścieramy na małej tarce.
  • W jednej misce mieszamy marchew, rozgniecione banany, zmielone orzechy, olej kokosowy
  • W drugiej mieszamy mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
  • Jajka ubijamy razem z ksylitolem
  • Do pierwszej miski dodajemy ubite jajka, mieszamy, dodajemy zawartość drugiej miski, mieszamy, przelewamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 min. w temp. 180 C.

🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked